Vijesti

Životno ugroženi pacijenti zbrinjavat će se u bolnici u Izoli - obavezna Europska kartica zdravstvenog osiguranja

02.05.2019. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije
U sklopu EU projekta „Cjelovit pristup poboljšanju hitne medicinske službe na prekograničnom području“, od 1. srpnja 2019. godine životno ugroženi pacijenti moći će se zbrinjavati u bolnici u slovenskoj Izoli. Važno je pritom istaknuti kako je jedan od preduvjeta za prijevoz pacijenata posjedovanje važeće Europske kartice zdravstvenog osiguranja (EKZO).

Ovim projektom učinjen je povijesni preokret u dosadašnjoj praksi liječenja hitnih pacijejnata u Istri. Naime, postoje stanja kod kojih uz odmah poduzeto odgovarajuće liječenje izvan bolnice, ishod liječenja ovidi o brzoj operativnoj intervenciji, koja se ne može napraviti izvanbolnički, nego ju je potrebno napraviti čim prije u bolnici. Zbog velike udaljenosti sjeverozapadnog dijela Istre do prve odgovarajuće bolnice, ta grupa pacijenata imala je puno lošiji ishod liječenja no što bi to trebalo biti, navodi se u priopćenju Gordane Antić, voditeljice projekta Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije i zamjenice ravnatelja ZHMIŽ.

Naglašavajući važnost posjedovanja EKZO kartice, dr. Antić navodi: „Hitna stanja se događaju bez najave, ne može se znati hoće li se netko od žitelja Istre, koji inače ne živi u njezinu sjeverozapadnom dijelu tamo zateći, stoga smo mišljenja da svi naši građani trebaju napraviti EKZO karticu“.

Dodatne informacije o Europskoj kartici zdravstvenog osiguranja i obrazac zahtjeva za njezino izdavanje dostupni su na ovom LINKU.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.