Vijesti

Zdravi Novigrad organizirao predavanje o tumoru debelog crijeva

06.10.2017. /// Novigrad Vijesti
U organizaciji Zdravog Novigrada dr. med. Marino Derossi, spec. interne medicine, održao je u Gradskoj knjižnici predavanje pod nazivom Prevencija, dijagnostika i liječenje tumora debelog crijeva.

U prevenciji tumora naglašena je važnost pravilne prehrane, koja podrazumijeva konzumiranje crvenog mesa najviše dvaput tjedno, korištenje više bijelog mesa, povrća, ribe i žitarica, a istaknuta je i štetnost alkohola i cigareta. Mogla se čuti i vrlo važna informacija kako bi oni koji su u užoj obitelji imali ili imaju oboljelog od tumora debelog crijeva, obavezno morali obaviti kolonoskopiju u dobi 10 godina mlađoj od dobi u kojoj je obolio taj član obitelji. Posebno je dr. Derossi naglasio kako je karcinom debelog crijeva je izlječiva bolest ukoliko se otkrije na vrijeme.

Obzirom da se radi o jednoj od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba spola, te obzirom da je nacionalni program prevencije podbacio (na preventivne preglede javilo se svega 10-ak posto stanovništva), zaista valja ozbiljno shvatiti ove preporuke i savjete te djelovati na vrijeme, zaključak je predavanja dr. Derossija.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.