Vijesti

Zdravi Novigrad donirao oksigenator novigradskoj ambulanti

02.10.2017. /// Novigrad Vijesti
Predstavnice udruge Zdravi Novigrad uručile su novigradskoj ambulanti medicinski uređaj, tzv. oksigenator. Ovaj se uređaj primjenjuje kod pacijenata kod kojih je prisutno pomanjkanje kisika u krvi. Pomaže pri disanju tijekom oporavka nakon operacija organa dišnog sustava, ili drugim bolesnicima s teškim bolestima. Oksigenator, odnosno kućni koncentrator kisika, kompresorom naime crpi zrak iz okoline aparata , filtrira ga kroz nekoliko filtara, preko silikatnih cijevi odvaja kisik od ostalih plinova, te ispušta više od 95 posto čistog kisika.

Zdravi Novigrad akciju prikupljanja sredstava za kupnju oksigenatora vrijednog 5.700 kuna pokrenuo je u ožujku ove godine. Prva je u tu svrhu bila donacija dr. Marija Grbina, koji je održao predavanje o epilepsiji u organizaciji Zdravog Novigrada, te se odrekao honorara i donirao ga za nabavku oksigenatora. Novigradski caffe bar Vitriol također se priključio akciji, te Zdravom Novigradu donirao 2.500 kuna prikupljenih prodajom pića u okviru ovogodišnje sportsko-rekreativne manifestacije World Challenge Day, održane u Novigradu koncem svibnja. Isti iznos donirao je i Lions klub Novigrad, a njihova članica, Aleksandra Micelli, i osobno je donirala 500 kuna. Akciji se s nešto manjim, ali isto tako važnim donacijama, priključio i određeni broj građana, koji su kao simboličnu zahvalu dobili ukrasne magnetiće koje su izradile članice udruge.

Tijekom primopredaje oksigenatora dr. Sonja Šikanić detaljnije je objasnila kako se i u kojim slučajevima koristi ovaj uređaj. Predsjednica Zdravog Novigrada Vivijana Fakin zahvalila je svim donatorima za pomoć pri nabavci oksigenatora, koji će biti smješten u ordinaciji dr. Šikanić, a koji će se moći posuđivati za potrebe Novigrađana i turista, tijekom njihova boravka u Novigradu. Prenijela je također kako je nakon provedene akcije i kupljenog oksigenatora ostao višak novca od oko 2.000 kuna, što zapravo predstavlja početak nove, prilično zahtjevne akcije, kojom Zdravi Novigrad kreće u nabavku posebnog vrtuljka za djecu s posebnim potrebama, a čija je cijena preko 170.000 kuna.

Pročelnik za društvene djelatnosti Grada Novigrada-Cittanova Alen Luk pohvalio je ovom prigodom aktivnost i entuzijazam volontera i volonterki udruge Zdravi Novigrad, naglasivši kako je riječ o jednoj od najuspješnijih i najaktivnijih gradskih udruga. Dodao je da Grad podržava, te da će i ubuduće podržavati ideje i projekte udruge i nastojati pripomoći u njihovoj realizaciji.

Kako je pored ove akcije udruga dobila i donaciju u opremi za bolesne - dva bolesnička kreveta, invalidska kolica, hodalicu i servirni stolić, ovom su prilikom zahvalili donatoricama, Roberti Lakošeljac i Donateli Bukovac. Riječ je o vrlo vrijednim i traženim pomagalima, pa je jedan bolesnički krevet već posuđen i koristi se.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.