Vijesti

Zbog odustajanja grada-suparnika Novigradu pripala pobjeda u ovogodišnjem World Challenge Dayu

20.06.2018. /// Novigrad Vijesti / Sport
Ovogodišnji World Challenge Day (WCD), održan 30. svibnja, Novigradu je po prvi puta donio pobjedu u ovom globalnom natjecanju gradova. Pobjeda je doduše ostvarena zbog toga što je grad-suparnik, Guaragao iz Venezuele – odustao, no pobjeda je pobjeda, pa je ona svakako razveselila organizacijski tim novigradskog WCD-a, kao i sve one koji su u njemu ove godine sudjelovali. A novigradski World Challenge Day ove je godine okupio 1.212 sudionika, među kojima 546 djece do 18, godina te 666 odraslih, dakle 27 posto svih Novigrađanki i Novigrađana.

Da podsjetimo, projekt WCD inicirala je međunarodna sportska organizacija Tafisa, a cilj je uključiti u sportske aktivnosti što veći broj članova i članica zajednice, više od grada-suparnika. U prvoj godini sudjelovanja Tafisa je Novigradu odredila za grad-suparnik Morotsuku Village iz Japana, lani je to bio Puerto la Cruz iz Venezule, a ove godine Guaragao, također iz Venezuele. Na kraju jednodnevnog projekta uspoređuje se ukupan broj sudionika u sportskim aktivnostima toga dana u svakom gradu, a pobjednik je onaj koji je ostvario veći postotak sudionika. Uvjet je da svaki sudionik sudjeluje barem 15 minuta u bilo kojem obliku sportsko-rekreativne aktivnosti.

Takvih je aktivnosti ove godine na novigradskom WCD-u bilo gotovo 30. Sportske su aktivnosti trajale cijeli dan, a počele su jutarnjim programom u novigradskim vrtićima i školama, da bi se potom nastavile tjelovježbom za zaposlenike Grada u Parku Novigradske biskupije, te korisnika Doma za starije osobe. Središnji dio odvijao se poslijepodne na Velikom trgu. Sudjelovali su gotovo svi sportski klubovi, udruge i pojedinci koji se bave sportom u Novigradu.

- Ideju i prijedlog za uključivanjem Novigrada u ovaj svjetski projekt zdravlja inicirala je Tamara Lubiana, kineziologinja, a još jedan od glavnih nositelja organizacije je Sergej Sain, kineziolog i fitness trener. Temeljna je zamisao projekta potaknuti boravak djece i odraslih u prirodi, uz kretanje i druženje kroz društvene igre, čime bi se djecu udaljilo od računala i smanjila ovisnost te osnažio živi socijalni kontakt. Glavni je moto ovog svjetskog projekta „Vratite se svojim ulicama, okrenite se svojoj budućnosti!“, naglasila je Ljiljana Kostić, također jedna od inicijatorica i organizatorica novigradskog WCD-a.

World Challange Day ove je godine u Novigradu imao i humanitarni karakter, obzirom da se priključio akciji „Svi za Nina“. Prikupljeni prihod bit će doniran za liječenje i oporavak Nina Beletića, 31-godišnjaka koji se već nekoliko godina bori s teškom bolešću, amiotrofičnom lateralnom sklerozom. Ninu i posjetiteljima koncerte su darivali bendovi Sharks i Febra. Od Nike Martinčić, koordinatorice humanitarne akcije, doznajemo da je prikupljeno oko 9.000 kuna, rasprodane su sve majice, bedževi i ostali reklamni materijal.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.