Vijesti

Započinje temeljita rekonstrukcija kinodvorane u suvremeni multimedijalni centar

27.02.2020. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Nakon što je početkom godine javnim natječajem odabran izvođač radova na rekonstrukciji novigradske kino dvorane, a u međuvremenu je potpisan i ugovor o radovima, danas je izabrani izvođač - tvrtka Kamgrad d.o.o. Zagreb - i formalno uvedena u posao. Označen je time početak dugo očekivanih radova na rekonstrukciji kina u suvremeni, multimedijalni kulturno-društveni centar, koji će Novigradu i Novigrađanima, te njihovim gostima, omogućiti niz novih sadržaja za kvalitetnije provođenje slobodnog vremena.

Formalnom početku radova odnosno uvođenju u gradilište nazočili su gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos sa suradnicima uključenima u projekt, predstavnici tvrtke Kamgrad d.o.o. Zagreb predvođeni direktorom Domagojem Kamenskim, autor glavnog i arhitektonskog projekta rekonstrukcije Idis Turato iz arhitektonskog biroa Turato d.o.o. Rijeka, predstavnici tvrtki koje su sudjelovale u pripremi projekta, te predstavnici pazinskog Učka konzaltinga, kojem je povjeren stručni nadzor.

„Drago nam je da smo sve bliži realizaciji projekta na kojem radimo već dugi niz godina. Pripremili smo projekt koji ide u smjeru suvremenog, multimedijalnog, kulturnog i društvenog prostora, a koji će u budućnosti svim generacijama Novigrađana pružiti mogućnost bavljenja dosadašnjim, ali i nekim novim oblicima kulture i drugih društvenih aktivnosti. Riječ je o zahtjevnom, ali i lijepom i vrijednom projektu revitalizacije javnog prostora za koji su mnoge generacije Novigrađana i sentimentalno vezane. Vjerujem zato kako i mnogi moji sugrađani s nestrpljenjem očekuju da novouređeni prostor otvori svoja vrata“, istaknuo je gradonačelnik Milos.Vrijednost ugovorenih radova je 12,75 milijuna kuna s PDV-om, a rok za izvođenje je šest mjeseci. Ovim ugovorom obuhvaćeni su građevinski radovi na rekonstrukciji i dogradnji prostora, dok je putem dvaju odvojenih natječaja, ukupne vrijednosti nešto više od milijun kuna, u tijeku nabava rasvjetne opreme i strojarskih instalacija (sustav grijanja, hlađenja i ventilacije). Ono što predstoji u dogledno vrijeme je nabava dijela namještaja i opreme prostora, te multimedijalne opreme. Grad Novigrad-Cittanova u svrhu rekonstrukcije zgrade kina u gradskom proračunu za ovu godinu predvidio je 14 milijuna kuna.

„Zgrada u kojoj je smještena kinodvorana, te njezin neposredni okoliš, od početka idućeg tjedna postaju velikim gradilištem, a tako će biti narednih šest mjeseci. Naš dio obuhvaća građevinsko-obrtničke radove, kao i instalaterske radove. Dio radova podrazumijeva rekonstrukciju dvorane, a dio se odnosi i na dogradnju prostora. Vjerujem kako ćemo radove izvesti kvalitetno i u roku, na zadovoljstvo obiju ugovornih strana", naglasio je direktor Kamgrada Kamenski.

Dvorana će nakon rekonstrukcije biti transformirana u višenamjenski prostor, podijeljen na tri dijela, koja mogu funkcionirati neovisno jedan o drugome, ali i biti povezani u jednu cjelinu. U idealnoj situaciji moći će se tako istovremeno u dva ili tri odvojena prostora događati isto toliko neovisnih programa i sadržaja, ili će se pak cijela dvorana moći koristiti za neku veću manifestaciju, pojasnio je autor arhitektonskog rješenja Turato. „Novi centar moći će živjeti ne samo kao kinodvorana, već kao prostor u kojemu je moguće od jutra pa sve do večernjih sati provesti niz različitih programa, pa i istovremeno. Naime, sadašnja će dvorana biti podijeljena u tri dijela: prostor pozornice bit će transformiran u tzv. kazališni black box, prostor koji može funkcionirati i samostalno, kao mjesto za održavanje komornijih programa, poput manjih kazališnih predstava, glazbenih događanja i tome slično, za uži krug publike. Drugi – prostorno najveći dio - činit će fiksno gledalište, amfiteatar, prostor namijenjen publici, koji se također može koristiti i za – primjerice - razna predavanja, prezentacije… Treći dio, u dnu dvorane, zamišljen je kao prostor najšire primjene, u kojem se mogu odvijati najrazličitiji sadržaji, a taj će se dio koristiti i kao dodatni prostor gledališta, kada za to bude potrebe“, pojasnio je Turato, dodajući kako će se ovim zahvatom obnoviti i ljetno kino, a jedina dogradnja u prostoru bit će manji koridor koji će komunikacijski povezivati ljetno kino s unutrašnjim prostorom dvorane.Ususret rekonstrukciji i ponovnom stavljanju u punu funkciju ovog vrijednog gradskog prostora, Grad je početkom ove godine priveo kraju osnivanje nove ustanove, Centra za manifestacije i kulturu, koja će se u najvećoj mjeri baviti upravo sadržajima iz područja kulture, zabave i slobodnog vremena stanovništva, a koje će udomiti buduća renovirana i suvremeno opremljena zgrada.
Da podsjetimo, zgrada u kojoj je smještena kinodvorana monumentalna je građevina izgrađena 50-ih godina 20. stoljeća. U njoj je bilo sješteno tadašnje Narodno sveučilište, kasnije Otvoreno odnosno Pučko otvoreno učilište, a 2008. dio zgrade temeljito je obnovljen, te je u njega useljena gradska knjižnica. Prostor u kojem se nalazi kinodvorana nije tada obuhvaćen rekonstrukcijom, već je u nekoliko navrata tek djelomično saniran kako bi se prostor uopće mogao koristiti, u smanjenom opsegu.

O opsežnoj rekonstrukciji u novi, višenamjenski prostor, razmišlja se posljednjih desetak godina, u više navrata Grad je pokušao sredstva za ovaj projekt iznaći i putem EU fondova, no bez uspjeha. Odlučeno je stoga da se u realizaciju projekta krene vlastitim snagama, što je u konačnici i učinjeno - proračunska sredstva su osigurana, sve pripremne aktivnosti su obavljene, a radovi kreću od idućeg tjedna. Trebat će sad tek još malo strpljenja, jer Novigrad i Novigrađane od novouređenog, modernog, multimedijalnog kulturno-društvenog centra sada dijeli tek nekoliko mjeseci…
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.