Vijesti

Vijenci i minuta šutnje povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja

08.08.2016. /// Novigrad Vijesti
Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, na središnjem križu novigradskog groblja delegacija predvođena gradonačelnikom Grada Novigrada-Cittanova Anteom Milosom i predsjednicom Gradskog vijeća Katarinom Nemet, uz nazočnost predstavnika gradskih podružnica političkih stranaka HDZ-a i IDS-a, te predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata - HVIDRA Umag i UHBDR 154., položila je vijence i zapalila svijeće te odala počast minutom šutnje hrvatskim braniteljima i svima onima koji su položili svoje živote za domovinu Hrvatsku.

Obraćajući se okupljenima, gradonačelnik Milos podsjetio je kako na dan 5. kolovoza građani Hrvatske slave Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, obilježavajući obljetnicu vojno-redarstvene operacije „Oluja“, kojom su oslobođeni Knin i najveći dio do tada okupiranog teritorija, čime je omogućena i mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja te postizanje mira u tom dijelu Europe.

„Oluja je uz Bljesak ključna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata. U operaciji u kojoj je sudjelovalo gotovo 200.000 hrvatskih vojnika oslobođeno je skoro 20 posto ukupne površine Republike Hrvatske“, podsjetio je Milos.

- Oluja, kao najvažnija ratna akcija Domovinskog rata, imala je velike žrtve, ali cijena slobode ne poznaje granice. Na nama leži odgovornost da sagledamo sva ljudska stradanja na ovim našim životnim prostorima. Na nama i na budućim pokoljenjima obaveza je da učimo na greškama onih koji su doveli do razaranja naših prostora, do stradanja nama znanih i neznanih ljudi. Na nama je i da učimo i prenosimo budućim pokoljenjima istinu o ispravnim postupcima onih koji su svojom hrabrošću i požrtvovnošću omogućili da nam Oluja ostane u povijesnom sjećanju kao legitimna vojna akcija za slobodu Hrvatske, poručio je novigradski gradonačelnik, dodajući: „Sutra se u Kninu održava svečano obilježavanje na najvišem državnom nivou. Smatram da je jednako bitno da se i u svakom drugom dijelu Hrvatske taj praznik obilježi upravo onako kao što činimo i mi danas u Novigradu. Tu smo da se poklonimo i zahvalimo svima koji su svoju žrtvu dali u uvjerenju da će sutra živjeti bolje. Za slobodu, demokraciju, vladavinu prava, ravnopravnost svih građana i bolji društveni standard ove naše Hrvatske.“

Na samu vojno-redarstvenu akciju „Oluja“, kao i na ulogu 154. brigade Hrvatske vojske u tim završnim vojnim operacijama, okupljene je podsjetio predsjednik UHBDR 154. Mato Magdić.

„Put do pobjede bio je trnovit, ispunjen mnogim žrtvama i strašnim stradanjima, koje nikada ne smijemo zaboraviti“, poručio je Magdić, istaknuvši kako su gotovo svi podaci o ovoj ratnoj operaciji poznati, no postoje i drugi bitni čimbenici koji se ne spominju, a koji su hrvatske branitelje krasili devedesetih godina, te su bili presudni za ovu povijesnu pobjedu. Organiziranost i ustrojenost Hrvatske vojske, jedinstveni strateški cilj, odgovornost, domoljublje i moralnost, te zajedništvo, odlike su koje su krasile hrvatske branitelje u Domovinskom ratu, podsjetio je Magdić, dodajući: „Danas, kada smo izloženi gospodarskim nedaćama, političkoj neslozi koja nas vodi u još dublju krizu, kada ne živimo život kakav smo sanjali mi hrvatski branitelji, s punim pravom tražimo od političara svih razina da primjene sve nabrojane vrijednosti, te budu sve ono što smo i mi bili 90-ih godina!“

- Radite pošteno i predano za zajednički gospodarski razvoj, svi zajedno, iz svih političkih opcija, različitih opredjeljenja, obojani različitim bojama, iz raznih dijelova Hrvatske… Sve isto onako kako smo i mi, hrvatski branitelji činili u Domovinskom ratu. I baš kao što smo mi tada pobijedili, pobijedit ćemo i ovu današnju gospodarsku krizu, poentirao je Magdić.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.