Vijesti

Vijenac i minuta šutnje povodom Dana državnosti RH

24.06.2016. /// Novigrad Vijesti
Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske koji se obilježava 25. lipnja položen je vijenac i zapaljene svijeće na središnjem križu gradskog groblja, a minutom šutnje odana je počast svima koji su doprinijeli stvaranju domovine Hrvatske, te za nju dali ono najdragocjenije – svoj život.

Vijenac su položili novigradski gradonačelnik Anteo Milos i predsjednica Gradskog vijeća Katarina Nemet, a odavanju počasti prisustvovali su i predstavnici gradskih podružnica političkih stranaka HDZ-a, HSU-a i IDS-a, te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata - HVIDRA Umag i UHBDR 154.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Milos podsjetio je na značaj Dana državnosti, kojim se obilježava povijesna odluka Sabora donesena 25. lipnja 1991. godine. Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu. „Naša želja bila je tada da se rastanemo mirnim i civiliziranim putem, no kao što svi dobro znate uslijedile su ratne strahote, koje su donijela brojna stradanja i razaranja, te nažalost oduzele i brojne živote. Na današnji dan s posebnim pijetetom prisjećamo se stoga svih žrtava“, istaknuo je Milos.

U svom kratkom obraćanju osvrnuo se i na aktualna društveno-politička zbivanja u zemlji i inozemstvu, poput nedavnog izglasavanja nepovjerenja Vladi i raspuštanja Sabora RH, kao i netom provedenog referenduma u Velikoj Britaniji, kojim su se njezini žitelji većinski izjasnili za izlazak iz EU. Rezultat je to nepovjerenja ljudi u institucije sustava, konstatirao je Milos, do kojeg dolazi zbog nepostojanja dijaloga suprotstavljenih strana i različitih opcija.

- Mi u Novigradu primjer smo zajedništva, dokazujemo to i ovim današnjim zajedničkim činom odavanja počasti stradalima u Domovinskom ratu, ali i mnogim drugim primjerima. Zahvaljujem stoga svima koji tom zajedništvu doprinose, jer je ono na dobrobit svih naših sugrađana“, poručio je novigradski gradonačelnik.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.