Vijesti

Grad uspješno kandidirao još jedan projekt energetske učinkovitosti

22.10.2013. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Još jedan projekt Grada Novigrada-Cittanova s uspjehom je kandidiran na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU). Ovoga puta od strane Fonda odobreno je sufinanciranje izgradnje energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete za dio Ulice Domovinskih žrtava (državna cesta D301), dio ulice Strada Kontesa i dio Ulice Sveti Servul u Novigradu. Odobren je iznos od 285 tisuća kuna, koji je i zatražen putem natječaja, što predstavlja 40 posto ukupne vrijednosti projekta.
Na natječaj je pristiglo ukupno 167 prijava, njih 74 je odbačeno radi nepotpune dokumentacije ili nesuglasnosti s uvjetima natječaja, dok je 93 prijave – među kojima i ona Grada Novigrada-Cittanova - prihvaćeno.

Da podsjetimo, pored ovog potonjeg uspjeha u kandidiranju za sredstva FZOEU-a, Grad Novigrad-Cittanova dvaput je već uspješno kandidirao i druge projekte vezano uz energetsku učinkovitost. U oba prethodna slučaja riječ je bilo o projektima koji se neposredno tiču građana, odnosno za koje je kandidirao Grad, ali iz kojih su sredstva namijenjena građanima Novigrada kao krajnjim korisnicima. Prvi je uspješno kandidiran projekt pod nazivom "Mislim zeleno, grijem se pametno", putem kojega je od strane FZOEU-a dobiveno 396.000 kuna, dok je sa 100.000 u projektu sudjelovao Grad, što je u konačnici rezultiralo s ukupno 496 tisuća kuna namijenjenih građanima Novigrada. Ovim projektom K sufinanciralo se obnovljive izvore energije (OIE) u domaćinstvima: solarne panele, fotonaponske panele i peći na pelete. Maksimalni iznos subvencije kojeg su građani mogli ostvariti bilo je 50 posto ukupne vrijednosti investicije, odnosno najviše do 15.000 kuna. U okviru tog je natječaja na adresu Grada pristigla 51 prijava, od kojih je odobreno njih 44. Ovaj se projekt upravo privodi kraju, pa još jednom koristimo prigodu da građane kojima je odobreno sufinanciranje podsjetimo kako do 15. studenog ove godine moraju dostaviti kompletnu dokumentaciju (račune, garancije, zapisnike o ugradnji). Dostave li svu dokumentaciju na vrijeme, isplate bi se trebale izvršiti do kraja 2013. godine.

Drugi projekt kojeg je prema FZOEU-u s uspjehom kandidirao Grad Novigrad-Cittanova, a od kojeg su koristi direktno imali i građani Novigrada jest projekt pod nazivom "Grijem kuću, a ne ulicu". Putem ovoga projekta od FZOEU-a je dobiveno 600.000 kuna, Grad je participirao sa 150 tisuća, što znači da je krajnjim korisnicima sredstava osigurano 750.000 kuna. Što se ovog projekta tiče, uskoro se očekuje potpisivanje ugovora između FZOEU-a i Grada, nakon čega će biti objavljen natječaj za građane. Kroz ovaj će se projekt sufinancirati zamjena i ugradnja vanjske stolarije i povećanje toplinske izolacije vanjske ovojnice (fasade), čime će se povećati termo izolacijska svojstva građevine, a sve kako bi se ostvarile uštede energije. Maksimalni iznos kojeg će građani moći ostvariti ovim projektom jest 50 posto investicije, odnosno najviše do 37.500 kuna.

Treba podsjetiti kako je Grad na natječajima FZOEU-a ostvario i pravo na sufinanciranje energetskih pregleda javnih zgrada u visini od 40 posto ukupnih troškova. Do sada su energetski certificirane zgrada dječjeg vrtića, gradska sportska dvorana i zgrada gradske uprave. Za sufinanciranje je prijavljeno i provođenje energetskih pregleda i izdavanje energetskih certifikata za Muzej Lapidarium, Gradsku knjižnicu, Gradsku vijećnicu i ukupnu javnu rasvjetu na području grada, za što se očekuju rezultati natječaja.

Treba naglasiti i kako Grad Novigrad-Cittanova za sve javne objekte prati potrošnju svih energenata, a svi se podaci unose u ISGE sustav (Informacijski sustav za gospodarenje energijom). Na taj se način prati i kontrolira potrošnja, što predstavlja važan alat za provođenje mjera energetske učinkovitosti.

Sve ove aktivnosti Grad provodi s ciljem podizanja razine energetske učinkovitosti i poticanja svijesti građana o važnosti racionalnog korištenja energije.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.