Vijesti

Upozorenje vlasnicima pasa – povodac u šetnji obavezan, kod opasnih pasmina obvezna i brnjica!

29.01.2020. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije
Umaška je policija 27. siječnja u Ulici Kastanija u Novigradu prekršajno sankcionirala muškarca zbog držanja psa bez nadzora. Naime, 66-godišnjak je oko 18 sati šetao belgijskog ovčara bez povodca te je pas u jednom trenutku otrčao do maloljetnika koji je šetao pinča, napao je manjeg psa i ozlijedio ga. O događaju je obaviještena nadležna veterinarska inspekcija, a policija je vlasniku belgijskog ovčara izdala prekršajni nalog.

Temeljem svojih nadležnosti novčanom kaznom od 2.000 kuna vlasnika psa kaznilo je i komunalno redarstvo Grada Novigrada-Cittanova, te je od veterinarske inspekcije zatražen nadzor nad vlasnikom i psima.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, policija upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje.

Dakle, potrebno je da vlasnici pasa zbog ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, prilikom šetnje koriste povodac za životinje, te brnjicu ukoliko se radi o opasnim psima.

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 48) i Pravilnika o opasnim psima (članak 9), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog „tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa“. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Članak 48. Zakona o zaštiti životinja propisuje: „Zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece“. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.

Članak 9. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je “izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine dopušteno jednino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Ova problematika obrađena je i u Odluci o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i drugih životinja, načinu kontrole njihova razmnožavanja, uvjetima i načinu držanja vezanih pasa i drugih životinja te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama na području Grada Novigrada-Cittanova. Službene novine Grada Novigrada-Cittanova 04/2012 u kojima je Odluka objavljena, potražite OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.