Vijesti

U organizaciji Zdravog Novigrada održano predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke

12.02.2014. /// Novigrad Vijesti
U dupkom ispunjenoj dvorani za sastanke novigradske Zajednice Talijana, udruga Zdravi Novigrad / Cittanova sana organizirala je predavanje o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke. Predavanje je održano u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, u suradnji s Udrugom žena operiranih dojki Nada iz Rijeke. Sudionice predavanja imale su priliku upoznati se s radom riječke udruge, čuti niz korisnih informacija o problemu bolesti raka dojke, važnosti prevencije i tijeku liječenja, te i praktično vježbati otkrivanje raka dojke palpacijom na nastavnom modelu odnosno lutki.

Udrugu Nada okupljenim Novigrađankama predstavila je njezina predsjednica Katherine Trinajstić, prenijevši kako djeluju 18 godina, trenutno broje oko 150 članica, a prošle su godine raznim aktivnostima uspjele pribaviti ultrazvučni aparat s linearnom sondom za UTZ pregled dojki, namijenjen ambulanti za bolesti dojke i endokrinih organa Kirurške klinike KBC-a Rijeka, vrijedan 185 tisuća kuna.

Na potrebu što većeg uključenja žena u preventivne programe ranog otkrivanja raka dojke, te podizanje svijesti o potrebi odaziva na preglede, okupljenima je ukazala prof. dr. sc. Marija Petković, spec onkolog, inače i dopredsjednica riječke Udruge žena operiranih dojki. Prenijela je i kako su, što se bolesti dojki tiče, Istarska i Primorsko-goranska županija nažalost u samom vrhu u Hrvatskoj. Osim o statističkim podacima, koji su dodatno zabrinjavajući jer se u obje županije bilježi porast oboljelih žena, dr. Petković govorila je i o faktorima koji pogoduju razvoju raka dojke, ali i o načinu i važnosti njihova samopregleda, koji bi se, kako je istaknula, trebao provoditi svakog mjeseca, a za njega je potrebno samo pet minuta.

Emina Grgurević-Dujmić, spec. radiolog, naglasila je pak kako je Primorsko-goranska županija bila prva u jugoistočnoj Europi koja je još 2004. godine započela s programom ranog otkrivanja raka dojke, na način da se žene kontinuirano pozivaju na pregled dojki mamografijom. U okviru tog programa žene na kućnu adresu dobivaju pozive, u kojima su pojašnjeni detalji vezani uz pregled dojki, kao i zašto je takav pregled važan. Odaziv žena na te pozive je oko 58 posto, što je ocijenjeno nedostatnim, posebice u kontekstu činjenice da je kroz tri ciklusa otkriveno 330 slučajeva karcinoma kod žena koje su se pozivu na pregled odazvale. Rečeno je ovom prigodom i kako se žene u dobi od 50 do 69 godina pozivaju na mamografiju svake dvije godine, a dr. Grgurević-Dujmić kroz svoje je izlaganje i radiološke snimke vrlo detaljno objasnila niz detalja vezanih uz mamografiju i ultrazvučni pregled, te ostale postupke pri pregledu dojki.

U dijelu rezerviranom za pitanja iz publike iskristaliziralo se niz problema prisutnih u našoj sredini odnosno na području Istarske županije, koji utječu na to da žene ne idu na redovite preglede dojki i time na vrijeme detektiraju bolest. Gošće iz udruge Nada usmjerile su stoga okupljene na osobnu odgovornost prema svom zdravlju, ali i na djelovanje putem udruga, kako bi se došlo do uvjeta koji će im to omogućiti.

Na samome kraju predavanja okupljene žene imale su priliku na umjetnom modelu ženskog torza napipati fiktivne karcinome, i tako taktilno osjetiti bezopasne i opasne tvorbe koje mogu nastati u dojkama, što će im svakako biti dragocjeno pri samopregledu.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.