Vijesti

U nedjelju 3. studenog 75. obljetnica bitke kod Kućibrega – osiguran besplatan prijevoz autobusom iz Novigrada

28.10.2019. /// Novigrad Vijesti / Komunalne informacije
U nedjelju 3. studenog s početkom u 10:30 održat će se tradicionalni komemorativni skup kod Kućibrega, mjesta na gornjoj Bujštini, nedaleko hrvatsko-slovenske granice. Skupom će se obilježiti 75. godišnjica bitke kod Kućibrega, koju su na tome području 3. i 4. studenog 1944. godine vodile partizanske jedinice II. brigade 43. istarske divizije, talijanski partizani iz bataljuna „Alma Vivoda“ i jedinice slovenskih partizana koparskog područja, protiv znatno nadmoćnijih njemačkih i talijanskih fašističkih snaga.

U neravnopravnoj borbi poginulo je 120 boraca, pripadnika svih triju narodnosti, a najviše žrtava imao je talijanski bataljun „Alma Vivoda“. Većina poginulih sahranjena je u zajedničkoj grobnici u susjednom slovenskom mjestu Hrvoji, gdje će prije početka zbora na Kućibregu delegacije gradova i boračkih udruga iz sve tri zemlje položiti vijence.

Kućibreg i međunarodni komemorativni skup, kojega zajednički organiziraju gradovi i boračke udruge iz Hrvatske, Slovenije i Italije, postali su simbolom prijateljstva susjednih naroda, a spomenik kojega je na obližnjoj uzvisini podigao narod Bujštine i Koparštine 1959. godine trajan je spomen na poginule borce, pripadnike sva tri naroda. Uz taj spomenik brojne delegacije položit će vijence odajući počast žrtvama tih ratnih zbivanja, uz prigodne govore i kulturno-umjetnički program.

Tradicionalno će Grad Novigrad-Cittanova financirati besplatni prijevoz autobusom na komemoraciju kod Kućibrega za sve zainteresirane. Polazak autobusa je s autobusnog kolodvora u Novigradu, u nedjelju 3. studenog u 9:30 sati,a povratak u 14 sati.

Program komemoracije pogledajte OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.