Vijesti

U Muzeju Lapidarium otvorena izložba „Prisutnost u vremenu – Gradski muzej Vukovar“

25.10.2017. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava

Izložba „prisutnost u vremenu – Gradski muzej Vukovar“, može se razgledati do 19. prosinca ove godine.

U sklopu projekta Upoznajmo hrvatske muzeje u Novigradu, kojeg je novigradski Muzej Lapidarium pokrenuo ove godine, otvorena je izložba „Prisutnost u vremenu“, kojom se predstavlja prvi muzej u tom ciklusu, Gradski muzej Vukovar.

Zanimljivo je pritom istaknuti kako se na taj način najveći hrvatski muzej, koji inače djeluje na prostoru od 3.500 četvornih metara, predstavlja u najmanjem muzeju u zemlji, koji obuhvaća prostor od nešto manje od 100-tinjak kvadrata.

Postav izložbe u Lapidariumu započinje od samog prilaza muzeju, gdje su postavljeni samostojeći panoi na kojima je prikazan povijesni razvoj Gradskog muzeja Vukovar, dok se u prostoru Lapidarijuma nalaze vrijedni eksponati iz zbirki koje pokrivaju vremenski raspon od čak 8.000 godina. U odjeljcima su tematski raspoređeni predmeti iz zbirke s arheološkog lokaliteta Vučedola i Sotina, dio predmeta i fotografija iz etnografske zbirke, nekolicina uporabnih predmeta Philippa Karla grofa Eltza, cipele iz tvornice Bata, današnjeg Borova, fotografije i dokumenti Lavoslava Ružičke, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju (1939.), a sve to preneseno je iz kulturno povijesne zbirke Muzeja. Tu su zatim i fotografije razrušenog Vukovara u Domovinskom ratu, te umjetničke slike najznačajnijih slikara hrvatske moderne umjetnosti, s naglaskom na period između dva svjetska rata (Edo Murtić, Vladimir Becić, Vlaho Bukovac i mnogi drugi) iz zbirke Bauer kao i zbirke Muzeja u progonstvu.

Moglo se prigodom otvorenja izložbe među ostalim čuti kako je Europski kulturni forum Gradski muzej Vukovar u konkurenciji 29 europskih muzeja iz 24 države proglasio najboljim muzejom Europe, a ove je godine u Dubrovniku osvojio II. mjesto „The Best in Heritage“, za projekt koji okuplja europske muzeje iz polja kulturne baštine.

Izložbi je prethodilo predavanje u Gradskoj vijećnici o obnovi Dvorca Eltz - Gradskom muzeju Vukovar – čuvaru memorije grada, o kojem je govorila ravnateljica muzeja Ružica Marić.

Marić je, predstavila svoje kolege, stručne suradnike, koji su dali veliki doprinos realizaciji izložbe: Rosanku Savić Mitrović, kustosicu likovnog odjela, Renatu Devetak Roca, kustosicu etnografske zbirke, Tonija Rocu, kustosa povijesne zbirke i Zorana Šimunovića, kustosa likovne zbirke.

Ravnateljica Lapidariuma Jerica Ziherl zahvalila im je na suradnji, objašnjavajući prisutnima da su zbog skučenosti prostora uspjeli predstaviti pet soba iz vukovarskog muzeja, umjesto devet autentičnih, čime nije umanjena vrijednost i značaj ove izložbe. Pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica istaknuo je među ostalim kako posebno cijeni napor i snagu volje kojom u vukovarskom Muzeju kroz edukativne radionice provode razne programe s najmlađima, ne dijeleći ih prema nacionalnoj pripadnosti, čime ustvari, na jedini način, mogu sačuvati mir i zajedništvo u tom gradu i okrenuti se ka budućnosti.

Izložba „prisutnost u vremenu – Gradski muzej Vukovar“, može se razgledati do 19. prosinca ove godine.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.