Vijesti

U Gradskoj knjižnici otvorena izložba na temu pčela i pčelarstva

15.02.2017. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda / Kultura i zabava
U holu novigradske Gradske knjižnice postavljena je izložba fotografija na temu pčela i pčelarstva, koju je u okviru projekta „Čuvajmo pčele“ inicirala i provodi Udruga pčelara Bujštine.

Otvaranje izložbe fotografija u novigradskoj knjižnici bilo je prigoda da se s posjetiteljima, uz prigodan kratki edukativni film, porazgovara o pčelinjim zajednicama te o korisnosti pčela za čovjeka i prirodu, o čemu je govorio predsjednik Udruge pčelara Bujštine Arduino Bubola. On je u svom izlaganju istaknuo da pčela jedina u životinjskom svijetu daje mnogo vrijednih proizvoda - med, matičnu mliječ, pelud ili cvjetni prah, propolis i pčelinji otrov, sve jedan korisniji od drugog. To je samo jedan od važnih razloga zašto sve više treba misliti na život pčela i njene velike važnosti za čovjeka i prirodu.

Svjesni ugroženosti pčelinje vrste, naročito zbog prekomjernog i nekontroliranog korištenja pesticida, članovi ove Udruge pokrenuli su niz aktivnosti kojima su željeli ukazati na velika uginuća pčela. U cilju borbe protiv trovača prirode, Udruga je pokrenula projekt "Čuvajmo pčele", a jedna od sastavnica projekta bio je i natječaj za amatersku fotografiju na temu pčela i pčelarstva. Idejna začetnica projekta je Dragana Pević, urednica portala Pčelari Bujštine, a u realizaciji joj je pomagao Marinko Blažević.

Prva izložba fotografija s natječaja postavljena je na međunarodnom sajmu pčelarstva u Zagrebu, a prvo predstavljanje u Istri upriličeno je u Novigradu. Izložba je otvorena za građanstvo do 22. veljače u radno vrijeme novigradske knjižnice, nakon čega izložba seli u Pazin na Dane meda, a u ožujku će biti postavljena u Umagu.

(Foto: L. Jelavić/Glas Istre)
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.