Vijesti

U novigradskom Domu za starije i nemoćne nastupio „Domski band“ iz Motovuna

24.06.2016. /// Novigrad Vijesti
Povodom Svjetskog dana glazbe, 21. lipnja, koncert su u novigradskom Domu za starije i nemoćne osobe održali članovi i članice Domskog benda, glazbenog sastava kojeg čine korisnici i radnici Doma za odrasle osobe Motovun.

U koncertu glazbenih gostiju iz Motovuna uživalo je 80-ak korisnika novigradskog Doma, a bila je to prigoda i za razmjenu darova između ravnatelja dviju ustanova. Ines Mika, ravnateljica novigradskog Doma za starije i nemoćne svom je kolegi Borisu Demarku, ravnatelju motovunskog Doma za odrasle osobe, poklonila sliku jedne od korisnica novigradskog Doma, dok je Demark uzvratio proizvodima radno-terapeutskih aktivnosti Doma Motovun.

Treba naglasiti kako Domski band sačinjavaju isključivo korisnici i radnici Doma (10 korisnika i 3 radnika/ice), koji već tri godine, samostalno (bez stručnog vodstva i vanjske podrške) uvježbavaju kompozicije i nastupaju diljem regije (a i šire). Prije mjesec dana održali su uspješan nastup i u Italiji, u Ghiranu, mjestu u pokrajini Pordenone.

„Domski Band – glazbom protiv predrasuda“ projekt je Doma za odrasle osobe Motovun, pokrenut sa ciljem razbijanja predrasuda i destigmatizacije osoba sa psihosocijalnim izazovima (mentalnim oštećenjima). Band čine korisnici i radnici Doma, njih ukupno 13, a djeluje od proljeća 2013. godine. Tijekom godine Band nastupa u domovima za starije i nemoćne, dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama, te u sklopu raznovrsnih programa i manifestacija u gradovima i općinama diljem Istre. U repertoaru Domskog Banda nalaze se kompozicije iz Istre, Dalmacije, Podravine i Zagorja, ali i skladbe talijanskih autora, narodne pjesme iz šire regije, te obrade popularnih napjeva iz čitavog svijeta. Instrumentalnu podlogu čine udaraljke, mandolina, bouzuki, akustična gitara, bas gitara i harmonika, a pjesme se izvode na hrvatskom, talijanskom, slovenskom, makedonskom, španjolskom i engleskom jeziku. Na državnom natjecanju domova za odrasle osobe, svojim nastupima u Sv. Ivanu Zelini i Bjelovaru 2014. i 2015. godine, Domski Band uzastopce osvaja dva druga mjesta. Domski Band rezultat je drugačijeg pristupa institucionaliziranim i marginaliziranim ljudima, dio je nastojanja da se unutar skupine ljudi smještenih na sam rub društvenih zbivanja potaknu nove aktivnosti i programi koji imaju za cilj podizanje samopoštovanje, osjećaja vrijednosti i zadovoljstva vlastitim postignućima. Band je nešto više od skupine pjevača i glazbenika. Band je Band u onom najljepšem i najplemenitijem obliku: uzajamna potpora, sigurnost i snaga, osjećaj zajedništva i zadovoljstvo postignutim rezultatima. Čista pozitiva. Dođite, poslušajte i uvjerite se u čaroliju glazbe.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.