Vijesti

Trijumfom zagrebačkog Dinama okončan Istria Football Youth Cup

17.10.2016. /// Novigrad-Vijesti / Sport
Prvo izdanje Istria Football Youth Cupa, međunarodnog nogometnog turnira za dječake do 16 godina, koji je proteklih dana na terenima Novigrada, Rovinja i Umaga okupio neke od najrenomiranijih europskih klubova, privedeno je kraju. Najviše razloga za zadovoljstvo imaju pritom dječaci zagrebačkog Dinama, koji su u finalnoj utakmici na novigradskom Laku rezultatom 2:0 nadigrali svoje vršnjake iz Red Bull Salzburga i tako osvojili pobjednički pehar.

Mlade nogometne nade kluba iz Maksimira pokazale su najviše na ovom turniru. Dominirali su i jedini imaju stopostotni učinak, tri pobjede. Prvi uspjeh protiv Milana je zbog minimalne pobjede kod nekih budio sumnju u uvjerljivost, no Modri su briljirali u idućem ispitu protiv Tottenhama. Ostalo je samo upitno mogu li izdržati nametnuti ritam, što su u najljepšem svjetlu potvrdili protiv vršnjaka iz Austrije. Prvo poluvrijeme nisu im dopustili ni jednu izgledniju priliku za gol, dok su oni dva puta zatresli mrežu suparnika. Učinili su to u kratkom razdoblju od deset minuta. U trku ka golu zaustavljen je Stranput na 20-tak metara iskosa, da bi na ubacivanje kapetana Julardžije između nekoliko protivnika Magdić glavom loptu proslijedio pored nemoćnog golmana, s 12-13 metara iskosa. Ponovno smo kao i u ranijim utakmicama vidjeli na djelu Ivijana Svržnjaka, najboljeg pojedinca turnira. On je na sredini terena ukrao loptu stoperu gostiju, sjurio se ka golu i onda rutinirano s 15-tak metara pogodio za 2:0. Bilo je to dovoljno, pokazalo se kasnije, za trijumf na ovoj smotri. Imali su Modri još nekoliko prilika u nastavku, a prigoda u drugom dijelu nije nedostajalo ni kod Red Bulla. U nekoliko je navrata vrlo dobro Prass pucao iz prekida, uglavnom s 18-20 metara, ali je svaki puta sjajno reagirao Renato Josipović, braneći lopte upućene u lijevi i desni donji, te gornji kut okvira gola, ne dozvolivši da susret uđe u zonu neizvjesnosti.

- Presretan sam, nije mala stvar pobijediti takve velikane kao što su Milan i Tottenham, a onda još osvojiti prvo mjesto ispred Manchester Cityja i Red Bulla. Vjerujem da ćemo doći i dogodine, ali sam isto tako svjestan da će Dinamo imati puno problema da obrani naslov. A što se turnira tiče, mogu samo reći kako je on u svakom pogledu „pun pogodak“, rekao je Fabijan Komljenović, trener mladih Dinamovih nogometaša.

Prije finalnog susreta, na terenu novigradskog hotelijera Aminess, odigrane su i ostale utakmice za poredak. U susretu za peto mjesto između momčadi AS Rome i Tottenham Hotspurs FC-a, bolja je s 4:1 bila talijanska momčad, dok je u utakmici za treće mjesto Manchester City FC s 5:4 svladao momčad Milana.

Momčad Manchester Cityja, čija je nogometna akademija s nešto starijim uzrastom već boravila u Novigradu u tri navrata, zauzela je tako treće mjesto na turniru. Trener Cityjevih dječaka do 16 godina, Mark Kennedy, legendarni irski reprezentativac s preko 400 nastupa u engleskom Premiershipu, između ostalih za Millwall, Liverpool, QPR, Manchester City, Wolverhampton, Crystal Palace, Ipswich, ali i 34 nastupa u dresu irske reprezentacije, nakon turnira izjavio je: „Ovaj je turnir na velikoj razini, nastupile su odlične momčadi, a to potvrđuje činjenica da smo na kraju treći. Doduše, nastupili smo s U-15 selekcijom, a momčad u kojoj su godinu dana stariji dečki otišla je na turnir u Dansku. Bio sam već u Hrvatskoj, tako da nisam iznenađen njenom ljepotom. Tako je i ovdje u Novigradu, u kojem imamo vrhunski smještaj, odličnu hranu i veliku pažnju domaćina. I zato vjerujem da ćemo se vratiti i dogodine na ovaj turnir jer je - još jednom ponavljam - odličan.“

Po završetku finalnog susreta, koji će uzgred rečeno biti emitiran na HNTV-u, uslijedila je dodjela nagrada najboljim pojedincima i momčadima turnira. Nagradu za najboljeg vratara Jelica Panić iz umaškog Istraturista uručila je Renatu Josipoviću (GNK Dinamo Zagreb). Mladen Knežević iz novigradskog Aminessa nagradu za najboljeg strijelca predao je Flaviju Bucriju (AS Roma), koji je protivničke mreže na turniru zatresao četiri puta. Najboljim igračem turnira proglašen je Ivijan Svržnjak (GNK Dinamo Zagreb), koji je, među ostalim, s dva zgoditka odlučio utakmicu protiv Tottenhama, a bio je strijelac i u finalu. Nagradu MVP-u turnira predala je Vesna Ferenac, direktorica novigradskog TZG-a.

Pehar trećeplasiranoj momčadi Manchester Cityja uručio je direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević, drugoplasiranom Red Bull Salzburgu gradonačelnik Novigrada Anteo Milos, a pobjednički pehar igrači Dinama primili su iz ruku istarskog župana Valtera Flega. U dodjeli nagrada i pehara asistirao je i direktor turnira Ives Čakarun, koji je – nakon što je spuštena zavjesa na ovo prvo izdanje IFYC-a – imao opravdanih razloga za zadovoljstvo.

- Najvažnije nam je da je sve proteklo u najboljem redu, da su momčadi zadovoljne tretmanom, smještajem, utakmicama i turnirom u cjelini. Svih ovih dana maksimalno smo se trudili biti im na usluzi, bilo je tu i problema s iznimno kišovitim vremenom, no sve smo uspjeli riješiti na obostrano zadovoljstvo, za što zahvale treba uputiti i malom ali vrlo angažiranom timu koji je operativno realizirao ovu reprezentativnu smotru mladih nogometnih talenata, poručio je Čakarun, dodajući: „Renome ekipa koje smo uspjeli prikupiti već na prvom izdanju Istria Football Youth Cupa dao je ovom turniru na značaju i atraktivnosti, no bila je to za nas i velika obaveza, kao i veliki izazov, da pripremom i realizacijom turnira budemo na razini njegovih sudionika. Povratne informacije svih momčadi više su nego pozitivne, svi nam već poručuju kako se nadaju da će za njih biti mjesta i na drugom izdanju IFYC-a, ali i kako će se potruditi da se dobar glas o turniru proširi u elitnom nogometnom svijetu starog kontinenta. To nam je najveća nagrada za sav dosad uloženi trud i ostale resurse, ali i motiv da u idućem izdanju turnira budemo još bolji i uspješniji.“

Završnicu Istria Football Youth Cupa ispratio je i Tomislav Markulin, član Izvršnog odbora HNS-a, koji je nakon finalne utakmice također bio pun riječi hvale za ovaj turnir: „Fenomenalna organizacija turnira, po sastavima je definitivno jedan od najjačih ne samo u Hrvatskoj, nego i u Europi. Sve je ovo velika promocija za Istru, Novigrad, Umag i Rovinj. Ovo je čudo, čestitam svima, jer koliko sam uspio razgovarati s predstavnicima klubova, svi su jako zadovoljni - smještajem i kvalitetom utakmica. HNS je uvijek bio pobornik turnira mlađih uzrasta i rado ćemo dogodine pomoći u organizaciji novog izdanja, poručio je Markulin.
Podsjetimo kako je turnir odigran uz potporu turističkih tvrtki Aminess hoteli i kampovi Novigrad, Istraturist Umag i Maistra Rovinj, TZIŽ, TZG Novigrada-Cittanova i turističkog klastera SZ Istre, Grada Novigrada-Cittanova, te drugih partnera i sponzora, dok su u samoj organizaciji pomogli nogometni klubovi Novigrad, Rovinj i Umag Mladost.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.