Vijesti

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježen Dan Grada

30.08.2017. /// Novigrad Vijesti / Gradsko vijeće
Na sam dan Grada i novigradskog patrona sv. Pelagija, 28. kolovoza, u dupkom ispunjenoj kino dvorani održana je svečana sjednica Gradskog vijeća. Pored brojnih Novigrađanki i Novigrađana koji već tradicionalno u velikom broju prisustvuju ovoj svečanoj prigodi, pozivu su se odazvali i drugi uzvanici – zamjenica istarskog župana Giusepina Rajko, saborski zastupnici Giovani Sponza i Furio Radin, gradonačelnici, načelnici i predstavnici istarskih te drugih prijateljskih gradova i općina, kao i predstavnici društvenog, gospodarskog i drugog javnog života Novigrada i Istre. Sjednici su uobičajeno prisustvovali i Novigrađani koji na Dan Grada, 28. kolovoza, slave svoj rođendan.

Uvodni pozdrav u ime domaćina okupljenima je uputila zamjenica predsjednika Vijeća Vivijana Fakin, istaknuvši – među ostalim – kako je ponosna što u Novigradu vlada duh zajedništva i ljubavi prema svome gradu, čime su svi skupa doprinijeli da Novigrad postane bolje mjesto za život. Skupu su se obratili i saborski zastupnik Radin i dožupanica Rajko, istaknuvši kako Novigrad svojim rezultatima i uspjesima na mnogim poljima može biti primjer drugim sredinama.

Kako je i uobičajeno u ovakvim svečanim prigodama, gradonačelnik Anteo Milos sugrađanima i uzvanicima u svom je govoru prenio dosadašnje aktivnosti i rezultate rada gradske uprave u proteklih godinu dana, kao i nastojanja i planove za razdoblje koje je pred nama.

- Jačanje identiteta i očuvanje vrijednosti i nasljeđa ovog područja s posebnom pažnjom utkano je u ovaj današnji dan. Prisjećamo se naše prošlosti, kulture, tradicije, uspjeha, ali i svega toplog i ljudskog što čini ovaj grad tako posebnim za nas koji smo ovdje rođeni ili ovdje živimo. Dan grada je i dan zahvalnosti. Zahvalu stoga želim uputiti svima, našim dragim sugrađanima, koji se svakodnevno zalažu za ljepši i bolji suživot, istaknuo je u uvodu svog obraćanja gradonačelnik Milos.

- Potrebe kao što su socijalna i zdravstvena skrb, sigurnost, kvalitetno obrazovanje, dostupnost predškolskih ustanova, sportskih i kulturnih programa temelj su našeg društva. Naš je zadatak stoga poduprijeti gospodarski razvoj i podržati svako novostvoreno radno mjesto i tako doprinijeti kvaliteti i raznolikosti javnih usluga i povećanju životnog standarda. Ulaganja u uređenje grada i ulaganja u gospodarstvo kroz izgradnju javne infrastrukture treba sagledati kao na ulaganja u izvor od kojeg koristi imaju svi segmenti naše zajednice, istaknuo je Milos, nabrojavši neke od važnijih investicija na uređenju javnih prostora i infrastrukturnom opremanju grada u protekloj godini. Podsjetio je kao je dovršetkom uređenja carinskog mola i izgradnjom nove lučice na Porporeli osigurano 40 novih nautičkih vezova u samom srcu grada. Uređena je i opremljena operativna obale za ribarske i turističke brodove. Investicija Lučke uprave vrijedna preko 8,6 milijuna kn realizirana je uz financijsku pomoć Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije i Grada. Nastavljeno je i s ulaganjima u javne gradske plaže. Nakon četiri godine uspješne suradnje sa Ministarstvom turizma dovršena je 4. faza uređenja plaže Rivarela. Ukupno je uložen 3,1 milijun kuna, od čega je MINT osigurao 1,7 milijun bespovratnih sredstava. Uređena je i nova plaža na području Mujele u sklopu koje je sanirana obala i sagrađen kameni potporni zid dužine 100 metara, radi zaštite od erozije tla. Komunalno opremanje gradskih naselja nastavljeno je uređenjem ulica u naseljima Dajla, Vidal i Fakinija. Obnovljen je i dio ulice Murvi zajedničkom investicijom s Istarskim vodovodom. Ove zime nastavit će se s drugom fazom uređenja, izgradnjom nove vodovodne mreže i uređenjem pješačkih i kolnih površina. Javno privatnim partnerstvom grada i četvero mladih poduzetnika i poduzetnica uređeni su i novi poslovni prostori u sklopu gradske sportske dvorane.
- Zelene površine kao vrijedan dio našeg urbanog tkiva i ove su godine obogaćene novim sadržajima. Uređenjem novih dječjih igrališta ukupan broj popeo se na 25 i s pravom možemo kazati da smo i po tom kriteriju zeleni grad i grad prijatelj djece. Obnovom Parka mladih, dječjeg igrališta u naselju Mareda, a pogotovo uređenjem novog parka i dječjeg igrališta u naselju Vidal, dosegnuli smo brojku od 90000 m2 pod parkovima i dječjim igralištima. Pridodamo li tome 600000 m2 javnih zelenih površina koje komunalno poduzeće Neapolis održava i uređuje dolazimo do ukupne površine od 70 Ha na raspolaganju našim građanima za igru, sport i rekreaciju, naglasio je Milos, dodajući: „Zahvaljujući svim tim javnim ulaganjima kroz godine, ali i mnogobrojnim privatnim investicijama, Novigrad je danas uređeni grad, grad s mnoštvom zelenila, grad s dostupnom i kvalitetnom javnom infrastrukturom, prepoznatljivom starogradskom jezgrom, grad koji svojim pozitivnim gospodarskim pokazateljima opravdava naše napore i uložena sredstva. Danas novigradsko gospodarstvo bilježi porast broja poduzetnika, visoku stopu zaposlenosti, a povećani porezni prihodi posljednjih godina siguran su znak oporavka gospodarskih aktivnosti.“

Govoreći o gospodarstvu gradonačelnik je dodao: „Iako je Novigrad i dalje turistički orijentiran grad razvojem poduzetničke zone Vidal, te ulaganjima u poljoprivrednu proizvodnju i ribarstvo, umanjen je problem sezonalnosti zapošljavanja i pružena je kvalitetna prilika za cjelogodišnjim radom. U slijedeće četiri godine planirano je nekoliko velikih investicija u poduzetničku zonu Vidal, ukupno vrijednih više od 100 milijuna kuna i otvaranje 50-ak novih radnih mjesta. Pored investicija u proizvodne djelatnosti, novigradsko gospodarstvo, koje se temelji na turizmu, najveća ulaganja i u budućnosti očekuje upravo od strane turističkog sektora. U pripremi su mnoge investicije u nove turističke sadržaje i smještajne kapacitete, a novi hotel tvrtke Aminess, čiji je početak izgradnje planiran u 2018. godini, podići će kvalitetu hotelske ponude Novigrada i upotpuniti proizvode i usluge koje ova hotelska kuća nudi.“

U svom se govoru Milos osvrnuo i na odlične turističke rezultate: „Dobri turistički rezultati i ove godine bilježe porast noćenja, dolazaka i prihoda u svim segmentima turističke ponude i sa svih glavnih emitivnih tržišta. I ove je godine povećan broj noćenje u predsezoni poticanjem sportskog turizma i gourmet manifestacija kao cilj dolaska.“

U okviru planova za predstojeće razdoblje, kako za slijedeću godinu tako i za period programskog razdoblja do 2021. godine, Milos je najavio nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s 3. stupnjem pročišćavanja, reciklažno dvorište Salvela, ornitološki park na ušću rijeke Mirne, izgradnju lučice u Dajli, uređenje Velikog trga, uvođenje širokopojasnog interneta, sportski centar Marketi s nogometnim stadionom i bike parkom, proširenje streljane u Bužiniji, nastavak rekonstrukcije ceste D-75 od Celege do Stancije Roželo, uređenje Parka ribara i Parka Irme Benčić, uređenje Strade Kontese, rekonstrukciju autobusnog kolodvora i novi rekreacijski park u Pineti.

- Pred nama je i usvajanje novog Prostornog plana grada, temeljnog dokumenta našeg razvoja. Stava sam da već danas imamo kvalitetan Prostorni plan i da novim planom stvaramo bolje uvjete razvoja gospodarstva, zaštite prostora i života građana. Želimo razvoj i podržat ćemo onaj koji poštuje teritorij, očuvanje ljepote naše obale, zelenilo šuma, tradicije obrađenih vinograda i maslinika u korist ljudi koji ovdje žive.

Kao što vidite, očekuju nas lijepi izazovi i mnogi projekti koje želimo i možemo realizirati, naglasio je Milos, dodajući: „No bez obzira na brojnost i opsežnost zacrtanih planova budimo i dalje otvoreni prema novim inicijativama, novim idejama, a pogotovo slušajmo što kažu mladi. I ovim putem pozivam ih da budu aktivni, iskažu svoja mišljenja, predstave svoje potrebe, svoje sugestije i kritike, i da nas potaknu razmišljati o budućnosti. Svatko od nas pojedinačno, svi vi i ja, dio smo identiteta ovog prostora, ali mladi i samo mladi predstavljaju identitet naše budućnosti. Zato stvarajmo nove vrijednosti, budimo marljivi i odgovorni prema gradu u kojem živimo s punim povjerenjem u mlade jer su upravo oni najbolji stvaratelji naše budućnosti“, zaključio je svoje prigodno izlaganje gradonačelnik Novigrada, popraćen burnim i dugim aplauzom.

Drugi dio svečane sjednice bio je posvećen dobitnicima gradskih priznanja, odnosno Grba Grada Novigrada-Cittanova. Priznanja su dobili Narodno sveučilište u Trstu, za dugogodišnji rad na očuvanju talijanske kulture, poduzetniku u mirovini Slavku Sinčiću, za dugogodišnji uspješan rad u gospodarstvu, te mladom glazbeniku Denisu Makinu, za doprinos društvenom životu u zajednici.

U ime svih nagrađenih zahvalu je uputio Makin, zahvalivši na tome što je prepoznat trud, rad i entuzijazam ovogodišnjih laureata. I ove godine dobitnici gradskih priznanja predstavljeni su kratkim filmovima s obrazloženjem.

Dodajmo kako je himnu RH te svečanu pjesmu IŽ na početku sjednice vrlo dojmljivo izvela mlada talentirana Novigrađanka Reana Miloš u pratnji na klaviru sestre Dajane. Po završetku službenog dijela sjednice svojom autorskom pjesmom Potrebe predstavio se i ovogodišnji laureat Makin, u pratnji glazbenih kolega Lea Anđelkovića i Tonija Bassanesea, također Novigrađana.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.