Vijesti

Svečano potpisan Sporazum o suradnji Istarske županije s dvojezičnim gradovima i općinama u Istri

02.11.2020. /// Novigrad Vijesti
Svečanim potpisivanjem Sporazuma o suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama u Istri, održanim u Zajednici Talijana Pula, Istarska županija i 17 gradova i općina usuglasili su kako je promicanje dvojezičnosti i očuvanje talijanskog jezika na području Istarske županije od zajedničkog interesa.

Potpisivanju su nazočili zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin, predstavnici gradova Buje-Buie, Novigrad-Cittanova, Pula-Pola, Poreč-Parenzo, Rovinj-Rovigno, Umag-Umago i Vodnjan-Dignano te općina Brtonigla-Verteneglio, Fažana-Fasana, Funtana-Fontane, Kaštelir-Labinci/Castelliere-Santa Domenica, Ližnjan-Lisignano, Vižinada-Visinada, Grožnjan-Grisignana i Vrsar-Orsera. U ime Grada Novigrada-Cittanova Sporazum je potpisao gradonačelnik Anteo Milos.

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin izrazio je tom prilikom zadovoljstvo što će se i u narednom razdoblju promovirati jezik autohtone, talijanske nacionalne manjine. „Nikada nije kasno zalijevati korijenje na kojemu opstaje, usprkos svemu, stoljetni osjećaj pripadnosti našem, kako ga volimo definirati – multikulturalnom i multijezičnom zavičaju. Istra je delikatna biljka koju trebamo pažljivo njegovati, a naročitu pažnju valja pridavati onim granama koje su, tijekom naše burne povijesti, postale krhke i slabije, jer su manje brojne, jer su manje prisutne u prostoru, ali koje i upravo zbog toga ne moraju nužno i neminovno biti manjinski marginalizirane. Dugi niz godina Istarska županija je multijezična i multikulturalna regija, ne samo u našim dokumentima, Statutu, nego i u praksi. Današnje potpisivanje Sporazuma predstavlja doprinos očuvanju tog duha različitosti i međusobnog razumijevanja na koje smo posebno ponosni“, poručio je Radin zahvalivši se svim gradovima i općinama koje su se odazvale ovoj inicijativi.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić istaknuo je kako je Sporazum izrazito važan za dvojezične jedinice lokalne samouprave obzirom da je na tragu istarskog Statuta koji njeguje specifičnosti Istarske županije. „Držimo da su dvojezičnost i sve naše različitosti veliko bogatstvo Županije. Stojimo i dalje na tom putu kako bismo osigurali provođenje svih aktivnosti predviđenih Statutom“, naglasio je Miletić.

Na svečanom potpisivanju Sporazuma o suradnji s dvojezičnim gradovima i općinama Istarske županije uzvanike je pozdravila i zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko, dok je pročelnica Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Istarske županije Tea Batel objasnila detalje samog Sporazuma.

Naime, potpisnici Sporazuma sufinancirat će zajedničke aktivnosti od 2021. do 2023. Godine, koje će biti usmjerene promicanju dvojezičnosti i očuvanju talijanskog jezika: jezični laboratorij talijanskog jezika za pred školarce hrvatskih vrtića, usavršavanje za učitelje i profesore talijanskog jezika, pokretanje tjednih vijesti na talijanskom jeziku na lokalnoj televiziji i na lokalnim radio postajama te provedba tečajeva talijanskog jezika za službenike javnih službi.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.