Vijesti

Svečano obilježen dovršetak radova na energetskoj obnovi vrtića Tičići

29.02.2016. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije / Škole i vrtići
Malom svečanošću u Dječjem vrtiću Tičići obilježen je dovršetak radova na energetskoj obnovi zgrade ove novigradske pedagoške ustanove. Radove na energetskoj obnovi zgrade, započete u listopadu prošle godine, Grad Novigrad-Cittanova proveo je dijelom u okviru projekta Alterenergy, u suradnji s Istarskom županijom odnosno njezinom Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA), a dijelom uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Ukupni troškovi energetske obnove vrtića, s izgradnjom i opremanjem nove kotlovnice, procijenjeni su na 3,4 milijuna kuna. Riječ je naime o zgradi staroj oko 25 godina, pa su potrebna značajna ulaganja u njeno održavanje i podizanje energetske učinkovitosti, a sve kako bi se stvorili što kvalitetniji uvjeti za boravak djece, te znatne uštede u budućoj potrošnji energenata.

Malu svečanost povodom dovršetka radova otvorila je ravnateljica vrtića Mirjana Andrilović: „U tradiciji dobre i kontinuirane skrbi za naše najmlađe sugrađane, naš osnivač, Grad Novigrad, svake je godine kao dobar gospodar ulagao u održavanje objekta, ali je i prepoznao potrebu ulaganja u energetsku obnovu zgrade kako bi se ne samo ostvarili uvjeti za uštedu energenata i troškova, već i kako bi se boravak u vrtiću djeci i djelatnicima učinio što ugodnijim. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da u tom periodu organiziramo rad na najbolji mogući način, a posebno djeci i roditeljima na strpljenju i potpori tijekom radova. I na kraju hvala svima u ime naše djece, zaposlenika i budućih generacija djece na ovom hvalevrijednom projektu“, poručila je Andrilović.

- Prije četiri mjeseca rijetki su vjerovali da se ovaj posao može odraditi u tako kratkom roku. Pred samu zimu ući u prostor s puno djece, puno roditelja i teta, nije bilo lako. Pružili smo najbolje što smo mogli i umjeli i siguran sam da smo novac koji ste nam povjerili iskoristili za potrebnu i korisnu investiciju. I ja se zato pridružujem zahvalama ravnateljice svima koji su od prvoga dana bili s nama i koji su u ova četiri mjeseca podijelili sve lijepe, ali i poneke manje lijepe trenutke, poručio je gradonačelnik Anteo Milos, te dodao: „Velika zahvala danas ide Istarskoj županiji, koja je inicijator ove priče i koja je kroz EU projekt Alterenergy osigurala vrtićima Tičići u Novigradu i Grdelin u Buzetu sredstva za energetsku obnovu. Zahvala također ide i županijskoj energetskoj agenciji IRENA, za stručnu pomoć u pripremi i realizaciji projekta. Pomoć su nam u ovom projektu pružili i naši stalni partneri i prijatelji iz FZOEU-a. Hvala im što kod njih uvijek nailazimo na otvorena vrata. Hvala im na podršci u ovom projektu, kao i na svim projektima energetske učinkovitosti koje zajednički provodimo“, istaknuo je Milos, zahvalivši i ostalim suradnicima na projektu, bez čijega truda – kako je rekao - ova priča ne bi bila tako lijepo ispričana.
Čestitajući na odlično obavljenom poslu svima koji su u realizaciji projekta sudjelovali, Vesna Bukarica, načelnica sektora za energetsku učinkovitost pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, poručila je kako je jedan od važnih benefita ovog projekta i to što će se buduće uštede na energiji moći preusmjeriti u obrazovanje i djeci zanimljive aktivnosti, a koje će od njih napraviti odgovorne i okolišno svjesne građane, kojima će energetska obnova i reciklaža biti uobičajeni način ponašanja.
Zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko izrazila je pak nadu da će ovaj projekt potaknuti i druge sredine da, poput Novigrada, promišljaju na tragu ekološki održivog razvoja, te da u svojim sredinama realiziraju ovakve hvalevrijedne projekte.
Svečanost su svojim nastupom obogatili i vrtićki mališani, otpjevavši nekoliko pjesmica, mahom prigodne, ekološke tematike, te tako pokazali da im ekologija nije strana.
Projekt energetske obnove odvija se u dvije faze. U netom okončanoj prvoj fazi izvedeni su radovi ukupne vrijednosti oko 1,6 milijuna kuna, od čega će Grad Novigrad-Cittanova osigurati oko pola milijuna. U okviru prve faze radovi su se izvodili u vrtićkim sobama odnosno prostorijama u kojima borave djeca, hodnicima, te u polivalentnoj dvorani. Radovima je obuhvaćeno spuštanje i izolacija visokih stropova, postavljanje nove LED rasvjete, zamjena vanjske stolarije (prozora), zamjena podova i postavljanje sustava podnog grijanja, izvedba toplinske i hidro izolacije, postavljanje nove podne obloge, te sanacija dijela krova zgrade koji propušta. U drugoj fazi projekta uslijedit će pak izgradnja nove kotlovnice, te puštanje u funkciju novog sustava podnog grijanja.

Treba dodati kako je Grad Novigrad-Cittanova dodatno investirao još 230.000 kuna za postavljanje podova, farbanje i rasvjetu u hodnicima, što nominalno nije dio projekta energetske obnove, ali svakako pridonosi cjelokupnom stanju i investiciji.

Tijekom izvođenja radova dvije vrtićke odgojne skupine bile su smještene u zgradi novigradske Zajednice Talijana, u privremenoj učionici, prostranoj, svijetloj i klimatiziranoj, lijepo uređenoj i ugodnoj, a u nju su privremeno bile preseljene i igračke, namještaj i sve što je bilo potrebno za ugodan i siguran boravak djece. U vrijeme radova i privremenog preseljenja Tičićima su na razne načine (prijevoz hrane od vrtića do privremene učionice, skladištenje namještaja i opreme itd) pomogle druge gradske ustanove, udruge, tvrtke i pojedinci, pa su svima njima tijekom svečanosti povodom završetka radova upućene riječi zahvale, te uručeni mali pokloni koje su izradili sami Tičići. Pomogli su: Zajednica Talijana Novigrad, DV Suncokret-Girasole Novigrad, OŠ Rivarela Novigrad, DVD Neapolis Novigrad, Dom za starije i nemoćne osobe Novigrad, Gradska knjižnica Novigrad, Dječji vrtić Gardelin Buzet, Neapolis sport Novigrad, Euroherc, te Noving Novigrad. Ravnateljica vrtića Andrilović i predsjednik Upravnog vijeća vrtića Branko Šopar uručili su pak posebne poklone u znak zahvalnosti, slike koje su oslikala djeca, predstavnicima investitora – Grada, FZOEU-a i IŽ.

Radove na energetskoj obnovi vrtićke zgrade obavile su tvrtke: Usora gradnja, Kaštelir; Heta Termotehnika, Pazin; Roplast, Kršan; Dini Interijeri, Labin; Elektromarket, Novigrad; Pinjola Istra, Pula; Eccoplan, Lepoglava; Omnitech, Labin; Neapolis, Novigrad. Poslovi nadzora povjereni su pak tvrtkama Istra inženjering, Poreč; Vema-ing, Pićan; D&I.P., Poreč; Assequi grupa, Pazin. Glavni projektant je g. Goran Tomek iz tvrtke TT inženjering, Zabok.

Treba ovdje naglasiti i kako su radovi na energetskoj obnovi vrtićke zgrade bili planirani tijekom ljetnih mjeseci 2015. godine, kako bi se što je manje moguće remetio rad vrtića, no zbog složenosti i obima poslova pri projektiranju energetske obnove, kao i složenih postupaka javne nabave u sklopu EU projekata, nije bilo moguće ranije započeti s radovima, te su oni krenuli u listopadu prošle godine.

Inače, projektom Alterenergy, financiranim iz programa prekogranične suradnje IPA Adriatic 2007-2013, a kojeg provodi Istarska županija, u vrtić Tičići investirano je 364.827,81 kuna. Projektom Alterenergy promiče se energetska održivost s naglaskom na male zajednice Jadrana koje imaju manje od 10.000 stanovnika, a sve s ciljem razvijanja primjenjivih modela energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, koje ostale zajednice mogu slijediti.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.