Vijesti

Stožer civilne zaštite IŽ upozorio na moguću pojavu bakterije Legionella u vodovodnim sustavima privremeno zatvorenih objekata

29.04.2020. /// Novigrad Vijesti
Stožer civilne zaštite Istarske županije upozorio je na činjenicu kako za dio objekata koji nije bio u funkciji kroz duže razdoblje zbog epidemioloških mjera, postoji potencijalni rizik pojave bakterije Legionella u vodovodnim sustavima takvih objekata. Posebno se to odnosi na javne ustanove poput škola, vrtića, bolničkih odjela koji nisu bili u funkciji, sportskih i rekreacijskih objekata, turističkih objekata i tako dalje. Stagnacijom vode u vodovodnim sustavima stvaraju se idealni uvjeti za razvoj bakterije Legionella, a time i rizik za pojavu tzv. legionarske bolesti.

Upozoravaju stoga kako je potrebno provesti preventivne postupke suzbijanja legionarske bolesti u objektima koji se privremeno nisu koristili, a što u najmanjoj mjeri uključuje ispuštanje vode na svim izljevnim mjestima u toplom i hladnom krugu u trajanju od najmanje 20 minuta (slavine, tuševi, vodokotlići i slično) prije nego se objekti stave u funkciju, a sve kako bi se onemogućila stagnacija vode u cijevima, te na taj način smanjio rizik od pojavnosti Legionelle.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.