Vijesti

Spaljivanjem pusta okončana vladavina maškara i u Novigradu

01.03.2017. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
Spaljivanjem pusta, simboličnog krivca za sve nedaće u protekloj godini, okončana je jučer vladavina maškara i na području Novigrada.

Pustu pod imenom Sturlon O'Nish suđeno je i presuđeno u staroj Dajli, po kratkom postupku, a uslijedila je i brza egzekucija, unatoč žalopojkama i molbama „ucviljene udovice“. Nakon čitanja optužnice, koju je okupljeno mnoštvo aklamativno podržalo, pust je ubrzo izgorio na lomači, a maškare su vlast i ključ Grada vratile gradonačelniku Anteu Milosu, čime je i simbolično završeno vrijeme karnevala, te započelo razdoblje korizme.

Da podsjetimo, maškare Novigrada i Dajle, okupljene u režiji Udruge za stare i mlade Dajla-Novigrad, ove godine uz grupnu masku u znaku svetog Patrika, zaštitnika Irske, vlast u Novigradu te „ključeve Grada“ preuzele su 17. veljače u uredu gradonačelnika Milosa, a uslijedile su potom brojne karnevalske aktivnosti, među kojima i uspješni nastupi na umaškom i buzetskom karnevalu, obilazak mjesta i naselja na cijelom području Grada kao i u susjedstvu, te u konačnici i spaljivanje pusta. Treba istaknuti kako se ove godine u režiji novigradskog DND-a i dvaju dječjih vrtića posljednje pokladne subote održao i veliki dječji karneval, uz defile gradskim ulicama te okupljanje i maškaranu zabavu na Velikom trgu.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.