Vijesti

„Slovenska noć“ u znaku prijateljstva Novigrada i Laškog

24.07.2017. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
Protekle subote održana je u Novigradu „Slovenska noć“, tradicionalna manifestacija kojom Novigrad i Novigrađani zahvaljuju na ukazanom povjerenju svojim najbrojnijim i najvjernijim turistima, gostima iz Slovenije. Manifestaciju su organizirali novigradska Turistička zajednica i Grad Novigrad-Cittanova, uz značajan doprinos partnera iz slovenske Općine Laško, Pivovarne Laško i turističkog centra STIK Laško, s kojima su novigradski domaćini prije četiri godine uspostavili odnos prijateljstva i suradnje.

Uvertira u večernji kulturno-zabavni program bio je stoga protokolarni susret u atriju Muzeja Lapidarium predstavnika Novigrada i Laškog, na čelu s (grado)načelnicima Anteom Milosom i Francem Zdolškom.

U svom pozdravnom govoru gradonačelnik Milos istaknuo je kako je manifestacija „Slovenska noć“ s godinama prerasla u pravi simbol hrvatsko-slovenskog prijateljstva, kojega u Novigradu, zajedno s prijateljima i partnerima iz Slovenije, s radošću i ponosom njeguju i razvijaju. Milos je naglasio kako su susreti Novigrada i Laškog, kako ovdje na Slovenskoj noći, tako i u Laškom na tamošnjoj velikoj manifestaciji Pivo in cvetje, postali svojevrsnom tradicijom, koja je u međuvremenu iznjedrila i konkretne rezultate, poput međusobnog predstavljanja turističke ponude ovih dviju destinacija, zajedničkih projekata udruga iz Novigrada i Laškog, itd. Dobru suradnju potvrdio je u svom nastupu i načelnik Zdolšek, istaknuvši kako će se ta suradnja u budućnosti sigurno nastaviti i dodatno razvijati.

Po završetku protokolarnog susreta dvojica (grado)načelnika manifestaciju su simbolično inaugurirali otvorivši bačvu Laškog piva, nazdravivši „novigradskim bukaletama“, čime su i službeno otvorili manifestaciju.

Recimo kako je uvertira u program „Slovenske noći“ u jutarnjim satima bio promenadni nastup ulicama starogradske jezgre mažoretkinja i limene glazbe iz Laškog, koji su defile ponovili i u večernjim satima, te potom na Velikom trgu održali i kratki koncert. U Parku novigradske biskupije otvorena je u večernjim satima izložba likovnih radova umjetnika iz novigradske udruge Agata i društva likovnih umjetnika iz Laškog, koji su se na tom prostoru družili i stvarali svoje likovne radove cijeloga dana. Otvorenje izložbe svojim su glazbenim nastupom obogatili Laščani - članovi klape Gambrinus i vokalne skupine „Ljudski pevci Šentlenart“. U večernjim satima folklornim plesovima predstavilo se laško Kulturno društvo Anton Tanc. Tijekom večeri na prostoru iza zvonika bio je otvoren izložbeno-prodajni sajam autohtonih proizvoda i rukotvorina Istre i Slovenije, a na Velikom trgu nudila se gastronomska ponuda istarskih i slovenskih specijaliteta. Bila je tu i glazba za zabavu i ples na glavnoj pozornici na Velikom trgu, za koju je bio zadužen ansambl „Okrogli muzikanti“.

Iz Novigrada je tijekom Slovenske noći uživo emitirana i emisija TV Istre "Zemlja emocija", a možete je pogledati na ovom LINKU.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.