Vijesti

Sanira se obalni zidić na rtu Mujela

25.01.2021. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Od kraja prosinca u tijeku je izgradnja odnosno sanacija potpornog obalnog zidića u predjelu rta Mujela (ili Gruer, prema nekim izvorima), uz novigradsku obalnu šetnicu od Karpinjana prema Pineti odnosno Kastaniji, u blizini arheološkog nalazišta rimske ville rustice iz 1. stoljeća, na kojem su arheološka istraživanja započela 1995. godine, kako i stoji na tamo postavljenoj informativnoj ploči.

Riječ je o 80-ak metara zida koji novigradski lungomare dijeli od plaže podno same šetnice, a kojeg će se sanirati odnosno iznova sagraditi nakon što je zbog djelovanja mora tijekom vremena djelomično oštećen. Novi će se zid, visok nešto manje od metra i pol, izgraditi u kamenu, kako bi se vizualno uklopio u okolinu, ali će se u stražnjem dijelu dodatno pojačati i betonskom armaturom. Prostor između asfaltirane šetnice i samog zidića nasut će se zemljom, koju je more svojim djelovanjem - valovima i plimama, erodiralo i odnijelo. U okviru zahvata će se, na dijelovima gdje je to potrebno, sanirati i učvrstiti i 20-ak metara obližnjeg zida, na samom arheološkom lokalitetu.

Radovi vrijedni 70-ak tisuća kuna (+PDV) povjereni su novigradskom građevinskom obrtu Tašo, a njihov je dovršetak planiran tijekom veljače, ovisno o vremenskim prilikama, ali i izmjeni plima i oseka.

 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.