Vijesti

Restaurira se renesansna kula na Porporeli

27.03.2017. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
U tijeku su radovi na temeljitoj restauraciji i sanaciji kule na Porporeli, koja je nekad bila dio gradskog fortifikacijskog sustava, a danas svjedoči o granicama bedema unutar kojih je bio smješten srednjovjekovni Novigrad. Zub vremena, te vanjski utjecaji i blizina mora doveli su do erozije kamenih elemenata i stvaranja vlage, pa je ova kula iz razdoblja renesansa, po svoj prilici iz 15. stoljeća, danas u prilično lošem stanju, zbog čega se i pristupilo projektu restauracije tog važnog segmenta povijesne baštine Novigrada.

Radovi na sanaciji i restauraciji u veljači ove godine natječajem su povjereni žminjskom Kapitelu, tvrtci specijaliziranoj i često angažiranoj za ovu vrstu građevinskih intervencija na objektima od kulturno-povijesne važnosti. U prvoj fazi radova provedeno je građevinsko i restauratorsko sondiranje, radi utvrđivanja starosti i karakteristika određenih elemenata kule, koji danas možda nisu uočljivi, poput toga je li kula imala krov, da li su postojale međukatne konstrukcije, kada je kula ožbukana s unutarnje strane, itd. Ono što slijedi su građevinski radovi na samoj restauraciji kule, koji predviđaju zamjenu oštećenih kamenih blokova, fugiranje, čišćenje kamenog plašta od nestabilne žbuke, raslinja i humusa, čišćenje kruništa kule od betona i nestabilnog kamena, injektiranje nestabilnih zidova hidrauličnim mortom, uređenje ostataka krušne peći, izradu odvoda, te demontažu nekvalitetno zidanih dijelova zida, na raznim mjestima, po uputi i odluci konzervatora. Završetak radova predviđen je za svibanj ove godine.

- Aktualna restauracija kule na Porporeli, tog vrijednog i važnog dijela novigradske spomeničke baštine, jedan je u nizu projekata koje smo u posljednjih 10-ak godina proveli na sanaciji i restauraciji starogradskih bedema, u suradnji i uz sufinanciranje Regije Veneto i Istarske županije. Koristim zato i ovu priliku da im se na tome zahvalim, poručio je novigradski gradonačelnik Anteo Milos.

- Raduje nas što je nakon niza godina pred konačnim rješenjem i pitanje vlasništva nad jednim drugim, iznimno vrijednim spomenikom novigradske povijesne baštine, gradskom ložom iz 16. stoljeća, koja će napokon biti vraćena u vlasništvo Grada. Bit će to preduvjet za njezinu temeljitu restauraciju i sanaciju, pri čemu se ponovo nadamo pomoći partnera iz Istarske županije i Regije Veneto, najavio je gradonačelnik.

Restauracija vrijedna 225.000 kuna

Treba dodati kako su samim građevinskim radovima na restauraciji kule prethodili pripremni radovi, od izrade projekta i troškovnika sanacije, do provođenja tzv. fotogrametrije, svojevrsnog snimka „razvijenog“ plašta kule. Projektnu dokumentaciju i troškovnik izradio je Istra inženjering d.o.o. Poreč, a ona je potom u studenom 2016. dobila „zeleno svijetlo“ nadležnog Konzervatorskog odjela u Puli. Fotogrametriju je pak obavilo poduzeće Studio L.A.I.R.A. iz Italije, s vrlo visokim referencama za poslove restauracije.

Za izradu projektne dokumentacije i fotogrametriju iz gradskog proračuna dosad je izdvojeno 45.000 kuna. Građevinski radovi na sanaciji i restauraciji procijenjeni su pak na oko 180.000 kuna. Od tog iznosa Grad Novigrad-Cittanova u proračunu za 2017. godinu osigurao je 23.000 kuna, s 30.000 kuna projekt sanacije kule pomogla je Istarska županija, dok će talijanska Regija Veneto projekt sufinancirati s oko 130.000 kuna, temeljem natječaja na koji su Grad Novigrad-Cittanova i novigradska Zajednica Talijana prijavili ovaj projekt, a on je u veljači 2015. godine i odobren.

Dodajmo ovome kako je kula u suvlasništvu nekolicine fizičkih osoba i Grada Novigrada-Cittanova, te je Grad restauraciji kule pristupio uz suglasnost svih suvlasnika.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.