Vijesti

Produbljuje se podmorje lučice Porporela

20.04.2016. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije / Komunalne informacije
Krajem ožujka započelo je produbljivanje podmorja lučice Porporela, dograđene i sanirane u prvoj polovici prošle godine. Dosadašnja dubina bila je od 0,5 do 2,5 metra, te je pristup tom djelu bio moguć samo manjim brodicama, pa je kao druga faza radova na uređenju nove lučice predviđeno i njezino produbljenje.

Nakon završetka radova, krajem svibnja, dubina će biti iznivelirana na 2,5 metra, pa će u novu lučicu moći pristajati i brodovi s većim gazom. Vrijednost radova je 1,85 milijuna kuna, a financiraju se iz sredstava Lučke uprave Umag-Novigrad, te djelom iz proračuna Istarske županije. Radove izvode riječke tvrtke Vodogradnja i BSK commerce.

Da podsjetimo, u prošloj je godini provedena opsežna sanacija i uređenje gradske lučice Porporela s izgradnjom dvaju novih gatova, investicijski zahvat ukupno vrijedan oko 5,1 milijun kuna. Investicija se financirala kreditnim zaduženjem iz sredstava HBOR-a s iznosom od 5.000.000 kuna, te vlastitim sredstvima Lučke uprave Umag-Novigrad u iznosu od 700.000 kuna. Tom investicijom osigurano je 40-ak novih nautičkih vezova u unutarnjem akvatoriju, te još pet-šest vezova za veća plovila na vanjskim dijelovima lukobrana.

Uređenjem cijelog prostora lučice Porporela dobilo se 90-ak metara nove operativne obale, izgrađena je potpuno nova lučka infrastruktura, te se uredio dotad najneuređeniji prostor lučice u samoj starogradskoj jezgri Novigrada. Sama lučica prilagodila se potrebama korisnika – nautičara, turističkih plovila i izletničkih brodova. Njima su odsad na raspolaganju suvremeni ormarići s priključcima na električnu energiju i vodu, čije se korištenje omogućava i nadzire elektronskim putem, uz prepaid kartice. Ugrađen je i novi protupožarni sustav, s automatskom dojavom nadležnim službama. Zajedno s prethodno postavljenim montažnim javnim sanitarnim čvorom s WC-ima i tuš kabinama, za potrebe nautičara i ostalih korisnika, standard opremljenosti lučice podignut je na vrlo visoku razinu. Treba reći i kako je nova infrastruktura umnogome olakšala rad i ribarima i njihovim brodicama, kako u ljetnim tako i u zimskim mjesecima.

U okviru investicije u cijelosti je popločan obalni prsten koji omeđuje novoizgrađenu lučicu, dio površine nanovo je asfaltiran, a postavljeno je i 100-tinjak stupića koji priječe parkiranje uz sam obalni rub. Na taj način dobivena je i nova šetnica, a prostor lučice u Porporeli poprimio je potpuno novu vizuru, te osim nove funkcionalne uloge ima i sasvim novu estetsku dimenziju. Nju pak zaokružuje jedan estetski dodatak –„ruža vjetrova“ koja ukrašava dio lučice odnosno šetnice na Porporeli. U režiji Grada postavljena je na tom prostoru nova javna rasvjeta. Riječ je o desetak kandelabra, u koje su ugrađene štedljive i ekološki prihvatljivije LED lampice.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.