Vijesti

Prezentacija projekta ''Iskorak iz tišine - Deaf Friendly Tourism"

07.03.2018. /// Novigrad Vijesti / Turizam
U ponedjeljak 12. ožujka 2018. godine u novigradskoj Zajednici Talijana (Mlinska 4/b) s početkom u 11 sati, održat će se prezentacija projekta ''Iskorak iz tišine - Deaf Friendly Tourism", (DF-turizam). Ovim projektom razvija se poseban oblik turizma putem kojeg bi turistički sadržaji bili dostupni gluhim i nagluhim osobama iz Hrvatske i inozemstva s ciljem da im se omogući uvid u široku lepezu usluga koje pruža grad pilot projekta Novigrad-Cittanova, na jeziku kojim najlakše komuniciraju –znakovnom jeziku. Inicijator i nositelj projekta je tvrtka Epoca turizam d.o.o. Novigrad. Predviđeno trajanje prezentacije je do 13 sati.

Projekt će ovom prigodom predstaviti Mirjana Juriša, izvršna direktorica Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba, Ante Kujundžić / Make it, developer aplikacije, Miroslav Varga / Escape d.o.o., stručnjak za internet oglašavanje, te Lea Starčević / Znakovni j.d.o.o., instruktorica znakovnog jezika.

O PROJEKTU:
Prema izvješću The European Federation of Hard of Hearing People (EFHOH) u Europi živi preko 50.000.000 ljudi s oštećenim sluhom. U tu svrhu tvrtka Epoca turizam d.o.o. Novigrad kreirala je mobilnu aplikaciju koja će gluhim osobama pomagati u pronalaženju svih relevantnih informacija o konkretnoj destinaciji i uslugama na znakovnom jeziku, a bit će im omogućeno i dijeljenje informacija, mišljenja i iskustava vezano za konkretnu destinaciju i usluge.

Realizacija DF projekta doprinijet će povećanju dostupnosti turističkih sadržaja gluhim i nagluhim osobama iz Hrvatske i inozemstva. Ujedno je riječ o svojevrsnom pilot projektu kojim se nastoji potaknuti razvoj društveno osjetljivog turizma u RH. Ostvarenje DF projekta doprinijet će i jačanju konkurentnosti i ugleda hrvatskog turizma te povećanju ukupnog broja gostiju. Projektom „Iskorak iz tišine“ namjerava se obogatiti turizam socijalno osjetljivih kategorija.

Da bi u tome uspjeli i omogućili realizaciju DF projekta potrebno je prije svega kod gluhih osoba potaknuti osjećaj pripadanja. Stoga je jako važna točka projekta u senzibiliziranju društva vezano za izazove sa kojima se gluhe osobe susreću u kom
unikaciji s osobama normalnog sluha. U tu svrhu isplanirane su edukativne radionice koje će uslijediti ubrzo nakon prezentacije projekta „Iskorak iz tišine“. Na interaktivnim radionicama će pružatelji turističkih i inih usluga imati priliku upoznati se s tim izazovima, putem simulacija raznih situacija s kojima se gluhe osobe suočavaju, odnosno moći će i “osjetiti” te iste situacije iz drugačije perspektive.

Grad Novigrad -Cittanova podržava i sufinancira ovaj projekt od njegovog samog početka i grad je u kojem započinje ''Iskorak iz tišine''.

Turistička zajednica grada Novigrada -Cittanova je također podržala i financijski poduprla ovaj projekt. Osim toga, na pločama obilježavanja kulturnih spomenika na području Novigrada, biti će otisnuti i QR kodovi mobilne aplikacije 'Deaf Friendly Tourism".


Prijavnicu za prezentaciju preuzmite OVDJE.
Program radionica (19-20. 3. 2018.) preuzmite OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.