Vijesti

Predstavljene mjere pokretanja gospodarskih i drugih aktivnosti u uvjetima epidemije bolesti COVID-19

24.04.2020. /// Novigrad Vijesti
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković predstavio je mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, te dinamiku njihova provođenja. Mjere će se uvoditi postupno, u tri faze.

Prva faza počinje u ponedjeljak 27. travnja, a predviđa slijedeće:

- Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkog centra
- Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, foto studio…)
- Uvode se javne gradske i prigradske prijevozne linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom.
- Omogućuje se rad knjižnica, muzeja, galerija, antikvarijata i knjižara
- Omogućuju se treninzi športašica i športaša I. i II. kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim športskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja
- Omogućuje se provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika

Druga faza predviđena je za ponedjeljak 4. svibnja, a predviđa slijedeće:

- Omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva.
- Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje svih posebnih epidemioloških mjera.
- Omogućit će se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili i radnici i klijenti (to se, primjerice, odnosi na kozmetičare, pedikere, brijače i frizere).
- Omogućit će se okupljanja do 10 osoba, rad trgovačkih centara, vrtića, razredne nastave

Treća faza predviđena je za ponedjeljak 11. svibnja, a predviđa slijedeće:

- Omogućit će se okupljanja do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti
- Omogućit će se rad trgovačkih centara uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
- Omogućit će se rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi
- Omogućit će se održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbi te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju
- Uvodit će se međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza
- Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera
- Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja
- Omogućit će se rad nacionalnih parkova i parkova prirode
- Proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica

„Sve tri faze pretpostavljaju primjenu i strogo pridržavanje tzv. horizontalnih mjera, a to znači nastavak pridržavanja svih mjera fizičke udaljenosti, najvišeg higijenskog standarda i dezinfekcije prostora; nastavak pridržavanja obveze poslodavaca da osiguraju uvjete rada sukladno epidemiološkim mjerama te omoguće rad od kuće gdje je to moguće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na radno mjesto radnicima s tjelesnom temperaturom i respiratornim sindromima; te nastavak zabrane održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. Preporučuje se nošenje platnene maske za lice u trgovinama i javnom prijevozu.

U tu svrhu će Hrvatski zavod za javno zdravstvo izraditi i objaviti precizne upute o korištenju maski za lice, zaštitnih i medicinskih maski. Preporučuje se osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima osobama s povećanim rizikom od zaraze bolesti COVID-19 da ostanu kod kuće i što manje se izlažu mogućnosti zaraze, jer su oni najosjetljivija skupina.“, poručio je premijer Plenković te dodao: „Hrvatski zavod za javno zdravstvo će zajedno sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske izraditi preporuke i upute koje će se odnositi na slijedeće:
- broj i zadržavanje ljudi u zatvorenim prostorijama prema kvadraturi objekta
- dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama
- obavljanje poljoprivrednih aktivnosti
- održavanje državne mature od 8. do 29. lipnja 2020.
- održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja 2020. nadalje.

Premijer je naglasio da je prioritet Vlade bio zaštita ljudskih života i zdravlja, kao i funkcioniranje gospodarstva, te poručio: „Apeliram da nastavimo biti maksimalno oprezni. Ovo nije povratak na način života prije epidemije, nego iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam“. Najavio je i da će u dogovoru s partnerima u Europi, osobito susjedima, pronalaziti rješenja na temelju kojih će se moći ići prema otvaranju granica, što je posebno važno za turizam.

Više o ovoj temi doznajte OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.