Vijesti

Predavanjem „Epilepsija jučer, danas, sutra“ Zdravi Novigrad obilježio „Ljubičasti dan“

10.04.2017. /// Novigrad Vijesti
U prostoru novigradske Zajednice Talijana neurolog dr. Mario Grbin održao je predavanje o epilepsiji, pod nazivom „Epilepsija jučer, danas, sutra“, čime je organizator predavanja, udruga Zdravi Novigrad, po prvi puta obilježila „Ljubičasti dan“, dan potpore oboljelima od epilepsije.

Dr. Grbin je prezentirao niz znanstvenih činjenica i bitnih značajki ove vrlo raširene bolesti, kroz primjere iz svog dugogodišnjeg iskustva u Općoj bolnici u Puli i vlastitoj privatnoj praksi. Moglo se tako čuti kako epilepsiju nije jednostavno dijagnosticirati, jer treba provjeriti niz faktora, znakova i simptoma koji mogu, ali i ne moraju, upućivati baš na tu bolest. Prezentirao je pretrage i aparate koji se pri tome koriste, pojasnio kakva je njihova učinkovitost, istaknuo one koji postoje kod nas, te na koji su način dostupni. Kroz nekoliko video isječaka prisutni su mogli vidjeti primjere epileptičkih napadaja, uz objašnjenje i upute dr. Grbina što treba učiniti ako se nađemo u takvoj situaciji da pomognemo bolesniku. Čulo se kako postoje različite vrste epilepsije i različiti uzroci nastanka epileptičkih napadaja, te kako epileptičkih epizoda ima i u zdravih osoba, kao i znakova koji ih najavljuju (npr. deja vu fenomen), ali prolaze nesvjesno i ne uzrokuju značajne probleme. Dr. Grbin je istaknuo važnost sna i spavanja za prevenciju epileptičkih napadaja, a kod prehrane je istaknuo izuzetnu štetnost šećera te konzumacije alkohola i droga.

Na kraju ove vrlo zanimljive i sveobuhvatne prezentacije o epilepsiji dr. Grbin je rekao da se prema njegovim saznanjima u Istri do sada nije organiziralo predavanje o epilepsiji za širu javnost, pohvalivši Zdravi Novigrad koji je to učinio, a on sam odrekao se honorara za predavanje, odlučivši donirati ga za nabavku oksigenatora, za kojega je udruga Zdravi Novigrad počela skupljati sredstva.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.