Vijesti

Pozitivno ocijenjen projekt uređenja poučne šumske staze na ušću Mirne

10.08.2020. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
Odlukom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) o rezultatu administrativne kontrole Zahtjeva za potporu, projekt Grada Novigrada-Cittanova „Uređenje poučne šumske staze na ušću rijeke Mirne“ ocijenjen je pozitivno, čime se utvrđuje prihvatljivost projekta te on ulazi u sljedeću fazu koja vodi sklapanju ugovora o financiranju.

Procijenjeni iznos potpore Gradu Novigradu-Cittanova za realizaciju projekta je 738.845,45 kuna, od čega je 85 posto potpore iz proračuna EU, dok se preostalih 15 posto financira iz proračuna Republike Hrvatske.

Riječ je o projektu uspostave i krajobraznog uređenja poučne šumske pješačke staze s vidikovcima i drugim pratećim sadržajima te ostalom manjom infrastrukturom povezanom s proučavanjem i edukacijom, pri čemu se postojeće trase pješačkih staza planiraju valorizirati kako bi posjetitelji šetnjom imali priliku proučavati i educirati se o šumi, njenom biljnom i životinjskom svijetu, održivom gospodarenju i zaštiti šume i okoliša unutar područja ekološke mreže Natura 2000.

Predviđeni radovi većinom obuhvaćaju čišćenje niskog raslinja i srušenih stabala koja se planiraju iskoristiti za sadržaje kao što su poligoni i rampe za penjanje, drvna građa za instaliranje promatračnica ptica, klupice za odmor, mol, prijelaz preko prirodnog usjeka, te uređenje amfiteatra za predavanje u prirodi. Od ostalih pratećih sadržaja predviđene su edukativne info tabele na lokaciji, putokazi i mape na stazi, male tabele za označavanje biljnih vrsta i stabala, cestovni putokazi za dolazak na lokaciju, postavljanje kanti za odvojeno prikupljanje otpada na ulasku u park, te postavljanje skele za geološki presjek u stijeni. Svi radovi predviđeni projektom uređenja edukativne staze i postavljanja prateće opreme obavljat će se bez upotrebe teške mehanizacije i to uglavnom ručnim radom, uz maksimalno korištenje prirodnih materijala, drva i kamena.

Projekt će se realizirati tijekom 2021. godine, a pripreme počinju do kraja ove godine.

Obuhvat projekta vidljiv je na slijedećoj skici:


 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.