Vijesti

Potpisan ugovor o sufinanciranju uređenja ornitološkog parka na ušću Mirne

26.11.2018. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
U novigradskom hotelu Nautica svečano je danas potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „GeoIST3A-Valorizacija prirodne baštine u Istarskoj županiji unapređenjem konkurentnosti turističke ponude“, prijavljenog na poziv za dostavu projektnih prijedloga Promicanje održivog razvoja prirodne baštine u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.

Ugovor su potpisali Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije; Silvia Buttignoni, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode istarske županije „Natura Histrica“, koja je nositelj projekta i glavni korisnik sredstava; te Tomislav Petrić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU).

Na potpisivanju ugovora prisutni su među ostalima bili i predstavnici projektnih partnera – gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, gradonačelnik Grada Rovinja Marko Paliaga, zamjenik načelnika Općine Tar-Vabriga Gaetano Benčić, te predstavnici tamošnjih Turističkih zajednica, kao i jedan od stručnih suradnika u okviru projekta, edukator Korado Korlević.

Novigradski gradonačelnik Milos uputio je okupljenima pozdrave u ime domaćina, istaknuvši zadovoljstvo što je i Novigrad, pored ostalih partnera, uključen o ovaj važan projekt valorizacije i očuvanja prirodne baštine.

„Ovim projektom osigurali smo inicijalna sredstva za projekt uređenja ornitološkog parka, centra za posjetitelje i edukativne staze na području ušća rijeke Mirne, kojeg smo kandidirali u partnerstvu sa susjedom općinom Tar-Vabriga. Riječ je o početku uređenja tog jedinstvenog područja i valorizacije tamošnje prirodne baštine u turističke svrhe, ali i u svrhu edukacije. Zato je u projekt uključen i Znanstveno-edukacijski centar Višnjan, na čelu s Koradom Korlevićem, jer je jedna od važnih intencija ovoga projekta da se upravo mladi, djeca iz vrtića i škola, što kvalitetnije informiraju i educiraju o bogatstvu tamošnje prirodne baštine, ali i o tome kako s prirodom živjeti, kako tu prirodnu baštinu sačuvati. Bitna je ovdje i turistička dimenzija projekta. Zato je on pridružen nešto većem rovinjskom projektu uređenja geološkog parka Kamenoloma Fantazija, kako bi zajedničkim snagama turistički što kvalitetnije valorizirali bogatu prirodnu baštinu kojom naša područja raspolažu. Za nas je ovo važan dan, jer smo nakon niza godina uspjeli privući sredstva iz EU fondova u tu svrhu i vjerujem kako ćemo zajedno s našim partnerima projekt uspješno implementirati. Naš dio projekta, onaj koji se odnosi na valorizaciju ušća rijeke Mirne, vrijedan je oko milijun kuna. To su inicijalna sredstva koja će nam prvenstveno služiti u pripremi dokumentacije za neke slijedeće natječaje, kojima će se moći financirati i gradnja infrastrukture potrebne za kvalitetnu valorizaciju i zaštitu prirodne baštine tog područja, prvenstveno već spomenutog centra za posjetitelje“, istaknuo je gradonačelnik Milos.

Ravnateljica Nature Histrice Buttignoni predstavila je ukratko i rovinjski dio projekta, koji se odnosi na uređenje geološkog parka Kamenolom Fantazija u okolici Rovinja. Istaknuto je kako će se provedbom ovog 15 milijuna kuna vrijednog projekta, čiji je iznos EU sufinanciranja 6,8 milijuna kuna, značajno valorizirati prirodna baština tog područja, što će pak rezultirati raznovrsnijom turističkom ponudom cijele Istarske županije.

Ministrica Žalac istaknula je ovom prigodom kako je u sklopu poziva „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine“ dosad ugovoreno 34 projekata, uključujući i ugovor za projekt „geoIST3A“, a ukupna vrijednost tih projekata iznosi nešto više od 598 milijuna kuna, dok iznos EU sufinanciranja iznosi 417 milijuna kuna. Dodala je i kako je na području Istarske županije u sklopu Operativnog programa Konkurentnosti kohezija 2014. – 2020. u provedbi 18 projekata ukupne vrijednosti više od 419 milijuna kuna, za koje iznos EU sufinanciranja iznosi više od 282 milijuna.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.