Vijesti

Potpisan ugovor o financiranju poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Umag/Savudrija/Novigrad-Cittanova

27.07.2018. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije / Komunalne informacije
U Hrvatskim vodama su potpisani ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovori o sufinanciranju za EU projekte poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području nekoliko hrvatskih gradova, među ostalima i aglomeracije Umag, Savudrija, Novigrad-Cittanova. Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i krajnji korisnici, vodno-komunalne tvrtke. Ugovor za sufinanciranje aglomeracije Umag, Savudrija, Novigrad-Cittanova potpisao je predsjednik uprave komunalnog poduzeća 6. maj odvodnja d.o.o. Umag Krešimir Vedo.

Ukupna vrijednost četiri projekta iznosi 1,5 milijardu kuna, od čega je 852 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU-a, što predstavlja 10,68% ukupno alociranih sredstava za projekte vodno – komunalne infrastrukture. Razdoblje provedbe projekata je od 2018. – 2023. godine.

„Sad nakon ovog djela procesa, zapravo slijedi onaj najvažniji, a to su natječaji i izvođenje radova. Ono čemu se veselim je da smo ušli u prvu fazu apsorbcije ovih milijardu i pol kuna, no međutim ono što preostaje je teži dio posla,“ rekao je ministar Ćorić.

„Naš cilj je maksimalno iskoristiti dostupnu alokaciju, a samim time i povećati dostupnost vode za ljudsku potrošnju, očuvati tlo i podzemne vode te osigurati kvalitetniji život s obzirom na to da će se oko 30.000 stanovnika u ovim gradovima i općinama spojiti na sustave odvodnje,“ zaključio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ukupna vrijednost projekta „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag, Savudrija, Novigrad-Cittanova“ iznosi 556,7 milijuna kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 316,8 milijuna kuna (71,14 %), a nacionalno sufinanciranje je 128,5 milijuna kuna (28,86%). Razdoblje provedbe projekta je najkasnije do kraja 2023. godine. Projekt obuhvaća novogradnju i rekonstrukciju sustava odvodnje otpadnih voda u aglomeracijama Umag-Savudrija-Novigrad, te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda „Umag jug“ i „Novigrad“. Projektom će se smanjiti troškovi potrošača zbog pražnjenja sabirnih jama, jer će 90 tisuća potrošača dobiti mogućnost pročišćavanja otpadnih voda putem sustava odvodnje ili putem pojedinačnih odgovarajućih sustava. Povećat će se i priključenost stanovništva na sustav odvodnje i pročišćavanja u aglomeraciji Umag s postojećih 79% na 92% ili 3.543 stanovnika, te u aglomeraciji Novigrad s postojećih 93% na 94%.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.