Vijesti

Poljoprivrednicima na raspolaganju 70,6 milijuna eura - zajmovi od 1.000 do 1.000.000 eura

01.10.2018. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak (HBOR) i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) osiguralo je oko pola milijarde kuna za investicije u ruralni razvoj s kamatnim stopama od 0,1 do 1,5%.

Namjena zajmova, kredita i jamstava
Ovim programom, koji obuhvaća zajmove, kredite i jamstva, daje se potpora ulaganjima u primarnu poljoprivrednu proizvodnju (po uzoru na podmjeru 4.1), preradu poljoprivrednih proizvoda (po uzoru na podmjeru 4.2), ulaganja u razvoj nepoljoprivredne djelatnosti (po uzoru na podmjeru 6.4) te ulaganjima u sektoru šumarstva (po uzoru na podmjeru 8.6). Sredstvima se može financirati materijalna i nematerijalna imovina te obrtna sredstva kao i kupnja živih životinja, jednogodišnjeg bilja i rabljena oprema, s ciljem povećanja konkurentnosti i učinkovitosti te modernizacije poslovanja.

Zajmovi s niskim kamatama
Prvi su na redu mikro i mali zajmovi do 50.000 EUR, koji su dostupni od 1. rujna 2018.. Kamatne stope protežu se od 0,5% do 1%, ovisno o razvijenosti jedinice lokalne samouprave, a kamata od 0,1% namijenjena je sektoru mljekarstva tj. primarnim proizvođačima u području govedarstva, kozarstva i ovčarstva te prerađivačima – mljekarama i siranama.

Krediti veći od 50.000 eura
Za mikro, male i srednje subjekte gospodarstva u sektoru poljoprivrede, prerade i šumarstva mogući su i krediti od 50.000 - 1.000.000 EUR. Riječ je o investicijskim kreditima HBOR-a putem poslovnih banaka s učešćem do 10% vrijednosti investicije bez PDV-a. Investicijski krediti za ruralni razvoj dostupni su od prosinca 2018. godine.

Više o natječaju možete pronaći OVDJE.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.