Vijesti

Pod sloganom „Hvala volonteri!“ obilježava se Svjetski dan Crvenog križa

08.05.2020. /// Novigrad Vijesti
Na današnji dan 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u znak počasti osnivaču ovog međunarodnog humanitarnog pokreta, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine.

Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca najveća je i najstarija svjetska humanitarna organizacija, prisutna sa svojim aktivnostima u skoro svim zemljama svijeta, a svojim humanitarnim idealima ujedinjuje više od 115 milijuna članova i članica. Veliki humanitarni značaj Crvenog križa potvrđen je dosad nebrojeno puta, na svim razinama, od globalne do lokalne, pa je tako bilo i u okviru aktualne javnozdravstvene krize izazvane pandemijom koronavirusa i COVID-a 19.

Čestitku povodom njihovog dana članicama i članovima te volonterkama i volonterima Crvenog križa uputio je i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos:

„Prije svega koristim ovu prigodu da svim djelatnicima, volonterima i volonterkama Gradskog društva Crvenog križa Buje u ime svojih sugrađana, te u svoje osobno ime, čestitam njihov dan. Uz iskrene i srdačne čestitke, želim im ovim putem uputiti i posebnu zahvalu na izuzetno velikom doprinosu koji su - kao organizacija i kao pojedinci - dali u proteklih dva mjeseca, otkad smo se svi zajedno našli u potpuno novim i neočekivanim okolnostima globalne pandemije. Veliko im hvala na nesebičnoj pomoći i angažmanu, na tome što su uz bok drugim službama i operativnim snagama u sustavu civilne zaštite uspješno i odgovorno podnijeli veliki teret ove javnozdravstvene krize. Hvala im u ime svih onih naših sugrađanki i sugrađana kojima su na razne načine pomogli u rješavanju svakodnevnih potreba i problema, te im u velikoj mjeri olakšali život u tim novim okolnostima. Svjestan sam kako je u to utrošeno nebrojeno puno sati volonterskoga rada, potaknutog velikim entuzijazmom, altruizmom i nesebičnom brigom za drugoga. Članice i članovi Crvenog križa te su pozitivne odlike dosad pokazivali u bezbroj slučajeva, a u ovoj su posljednjoj kriznoj situaciji samo dokazali svoju spremnost i predanost, te potvrdili svoju humanitarnu, ali i širu društvenu ulogu koju imaju u našoj zajednici. Još jednom – na tome im veliko hvala!

Ovogodišnji dan Crvenog križa obilježava se pod sloganom „Hvala volonteri!“, upravo iz razloga kako bi se i tom kratkom i jasnom porukom istaknula njihova uloga i doprinos u kriznoj situaciji izazvanoj pandemijom.

Poput drugih lokalnih, regionalnih i nacionalnih organizacija, važnu ulogu u toj situaciji imalo je i Gradsko društvo CK Buje, nadležno za područje cijele bivše Bujštine, odnosno triju gradova i tri općine. Djelatnosti CK Bujštine bile su u tom razdoblju usmjerene prema svima onima koji su imali potrebu zatražiti pomoć od Crvenog križa. Od samog početka izbijanja pandemije Crveni križ Bujštine stavio je na raspolaganje sve postojeće resurse kako bi u suradnji sa svim ostalim službama odgovorio na potrebe svoje zajednice. U prvih nekoliko dana izbijanja krize Crvenom križu se uz postojeću strukturu volontera priključio i veliki broj novih volontera diljem Bujštine, čime su žitelji ovog područja ponovno pokazali visok stupanj društvene odgovornosti i humanosti.

Prema izvješću GD CK Buje, u razdoblju od 15. ožujka do 30. travnja ove godine ukupno 62 volontera/volonterki Crvenog križa Bujštine svakodnevno je odgovaralo na telefonske pozive i odgovorilo na više od 330 poziva građana, te pritom više od 70 puta pružili psihosocijalnu podršku putem telefona. Posjetili su 734 kućanstva, te podijelili osam tona hrane, 180 kuhanih obroka i 200 setova osobne higijene. Na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija podijelili su 1.700 litara vode. Brojke su to vrijedne spomena, koje bi bilo iznimno teško realizirati i ostvariti bez mreže volontera, ali i brojnih donacija. Vrijedi spomenuti i kako je Crveni križ Bujštine uspostavio međunarodnu suradnju kroz inicijativu „Lanac humanosti – Hrvatska- Slovenija-Italija“, u okviru koje je između ove tri susjedne države provedena distribucija lijekova građanima s područja čitave Istarske županije. Ukupno je zahvaljujući dobro organiziranim volonterima distribuirano 20-ak lijekova koji se ne mogu pronaći na listi lijekova u RH. Treba istaknuti kako je ova inicijativa jedinstvena u Europi, čime je Crveni križ, kao najveća svjetska humanitarna organizacija, još jednom pokazao kako ne poznaje granice, ostvarujući jedno od osnovnih načela organizacije - univerzalnosti pokreta.

Današnji Dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uvod je u obilježavanje tjedna Crvenog križa od 8. do 15. svibnja, te prilika da još jednom čestitamo njihov dan svim članovima, volonterima, dobrovoljnim darivateljima krvi, simpatizerima, donatorima, profesionalnim djelatnicima, ali i građanima koji u sebi nose istinsko čovjekoljublje i humanost.

Slikoviti prikaz aktivnosti CK Bujštine u vrijeme epidemije koronavirusa pogledajte u nastavku:

.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.