Vijesti

Otvoreno 30. Novigradsko proljeće

08.04.2019. /// Novigrad Vijesti / Škole i vrtići / Kultura i zabava
Protekle subote u novigradskoj sportskoj dvorani svečano je otvorena 44. Škola dječjeg stvaralaštva Republike Hrvatske i 30. „Novigradsko proljeće“, koje se ove godine održava od 6. do 13. travnja, u prostorima OŠ Rivarela i TOŠ-SEI Novigrad–Cittanova. Ovogodišnja tema svih radionica u sedmodnevnom radu je Svjetlo, a razrađuje se izražajnim sredstvima karakterističnim za pojedino kreativno područje: riječ, zvuk, sliku i pokret.

Otvorenju su među ostalima nazočili pročelnik Upravnog odjela za kulturu IŽ Vladimir Torbica, zamjenica gradonačelnika Grada Novigrada-Cittanova Sonja Šikanić, predsjednica Upravnog odbora Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće Maja Zrnčić, predstavnik Agencije za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Miroslav Mićanović, te tajnica Škole stvaralaštva i ravnateljica OŠ Rivarela Davorka Parmač. Na svečanom otvorenju svoju zahvalu i sjećanje posvetili su osnivaču i utemeljitelju škole prof. Mirku Todoriću.

Ovogodišnja škola ima 320 djece polaznika te 40 kreativnih učitelja iz cijele Hrvatske koji sudjeluju u 21 radionici iz područja riječi, zvuka, slike i pokreta. Posebni gosti, šest učenika i dva učitelja, dolaze iz Francuske, iz La Reolea, grada pobratima Novigrada, a jednako tako i šest učenika te dva profesora iz talijanskog Sacilea, grada s kojim je Novigrad također bratimljen.

Pored svakodnevnog rada u kreativnim radionicama, u okviru Novigradskog proljeća će 11. travnja u 19:45 u Muzeju Lapidarium biti otvorena izložba likovnih i fotografskih radova polaznika Škole stvaralaštva, a istoga dana od 20:30 održat će se tradicionalni koncert u crkvi Sv. Pelagija i sv. Maksima, u okviru kojega će polaznici izvesti glazbeni program sastavljen od retrospektivnog izbora pjesama iz posljednjih 30 godina „Novigradskog proljeća“ i kompozicija koje su na ovogodišnjem Novigradskom proljeću skladali i uvježbali.

Posljednjeg dana, 12. travnja poslijepodne, uslijedit će predstavljanje radionica i završna priredba u prostorima OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad, čime će biti zaključeno ovogodišnje izdanje Škole stvaralaštva.

U okviru Novigradskog proljeća 11. i 12. travnja, a u povodu 30. obljetnice, održat će se i stručni skup za predstavnike registriranih European Talent Pointa (ETP) u Republici Hrvatskoj. Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ dobila je 2017. godine posebno priznanje i postala „Europska točka darovitosti“ (European Talent Points), kao jedna od 350 članica iz 39 europskih zemalja, odnosno 19 europskih centara (European Talent Centres).

Novigradsko proljeće je Škola stvaralaštva djece i mladeži u jezično-umjetničkom području. Nastalo je u svrsi poticanja darovitih učenika za izražavanje riječju, gestom, slikom, zvukom i pokretom, u uvjetima mentorske nastave radioničkoga tipa.

Krajnji cilj „Novigradskog proljeća” je omogućiti djeci da prepoznaju svoje talente iz jezičnog ili umjetničkog područja te da kroz to prepoznavanje ostvare svoje najveće potencijale, a jednoga dana i svoje snove. U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji model po kojem bi se talentiranu djecu usmjeravalo i potenciralo da jednoga dana za svoju životnu profesiju odaberu upravo ono u čemu su najkreativniji i najbolji. Stoga Novigradsko proljeće, i radionice kroz koje djeca prolaze, imaju iznimnu važnost za njihove kasnije životne odabire. Ujedno to je prva i jedina takva Škola u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Mnogi današnji renomirani slikari, pjevači, modni dizajneri, scenografi te umjetnici i stvaraoci raznih profila, prošli su kao učenici radionice Novigradskog proljeća, što im je umnogome pomoglo da se ostvare u onome za što su iznimno talentirani. Neki od njih pridružit će nam se ove godine.


Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ u sustavu je Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od vrijednih sastavnica odgojno-obrazovnog procesa u nas i uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje. Događanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.