Vijesti

Osnovana Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (LAGUR) „Pinna nobilis“

22.08.2016. /// Novigrad Vijesti / Gospodarstvo
Sredinom kolovoza u prostorijama Lokalne akcijske grupe „Sjeverna Istra“ održana je osnivačka skupština Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (LAGUR). Na Osnivačkoj skupštini sudjelovalo je ukupno 13 osnivača – predstavnika javnog, civilnog i gospodarskog sektora ribarstva. Zemljopisno područje djelovanja čine gradovi Umag, Novigrad i Buje, te općine Brtonigla, Grožnjan i Oprtalj. LAGUR je dobio i simboličan naziv, „Pinna nobilis“, što predstavlja latinsko ime plemenite periske, najvećeg školjkaša Jadranskog mora. Sjedište LAGUR-a nalazi se u Novigradu, na adresi Ulica rijeke Boljunčice 3.

LAGUR „Pinna nobilis“ osnovan je kao poseban oblik lokalne akcijske grupe specijalizirane za ribarstvo, preradu ribe i marikulture, s ciljem preuzimanja uloge nositelja gospodarskog razvoja ribarstva na lokalnom području kroz doprinos stvaranju, održavanju i poboljšanju radnih mjesta u ribarstvu i doprinos zaštiti  i dodavanju vrijednosti ribljim proizvodima. Ovakav oblik udruživanja relevantnih dionika u području ribarstva uobičajen je u Europi gdje postoji više od tristo funkcionalnih LAGUR-a kao nositelja razvitka ribarskog gospodarstva u lokalnoj zajednici.

LAGUR “Pinna nobilis“ je osnovan u svrhu donošenja, provođenja i vrednovanja lokalne razvojne strategije u ribarstvu, djelovanjem u skladu s načelima LEADER i CLLD smjernicama za integrirani lokalni razvoj u ruralnom području gdje je ribarstvo jedna od važnijih gospodarskih aktivnosti. Cilj je i poticanje razvoja ribarstva, akvakulture i marikulture te društvenog razvoja, kao i poticanja razvoja gospodarstva na teritorijalnom području djelovanja LAGUR-a, te jačanja kapaciteta zapošljavanja, poticanja zapošljavanja i povećanja broja radnih mjesta u ribarstvu unutar svojih zajednica. U fokusu će biti i razvoj sinergije i umrežavanja svih dionika kojima je u interesu doprinijeti dugoročnom održivom razvoju ribarstvenog područja LAGUR-a.

Na Osnivačkoj skupštini izabrana su tijela Udruge: predsjednik, dopredsjednica te upravni odbor. Za predsjednika je izabran Danilo Latin, član Udruge ljubitelja mora i kulturnih znamenitosti „Savudrijska batana – batana salvorina“, a za dopredsjednicu Mariela Radin iz novigradskog Sportsko ribolovnog kluba „Erik Radin“. Uz navedene, ostali članovi Upravnog odbora su: Gianni Spitz (Morski ribolov Spitz Gianni), Alessandro Štokovac (Morski ribolov Štokovac Alessandro) i Zvonimir Vedo (Obrt za morski ribolov Vedo), kao predstavnici gospodarskog sektora ribarstva, te Alen Luk (Grad Novigrad–Cittanova) i Barbara Krištofić-Brenčić (Grad Umag–Umago), kao predstavnici javnog sektora.

LAGUR „Pinna nobilis“ će se u narednom razdoblju prijaviti na natječaj Ministarstva poljoprivrede – Uprave ribarstva, a nakon dobivanja Odluke o odabiru pristupit će se izradi Lokalne razvojne strategije u ribarstvu, kojom će se definirati daljnji razvitak područja i ribarskog sektora. Sve aktivnosti financirat će se iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske 2014. – 2020., odnosno bespovratnim sredstvima Europske unije.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.