Vijesti

Održano predavanje „Prevencija i rana dijagnoza tumora dojke“ u organizaciji udruge Zdravi Novigrad

02.03.2020. /// Novigrad Vijesti
U organizaciji udruge Zdravi Novigrad dr. Mario Božac, spec. onkologije i radioterapije, održao je predavanje na temu „Prevencija i rana dijagnoza tumora dojke“.

Tom prigodom među ostalim je izrazio nezadovoljstvo jer usprkos višegodišnjem provođenju Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, odaziv žena na pozive za mamografski pregled ne dostiže 70 posto, već se kreće oko 58 posto.

Iznio je podatke kako u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2.300, a umre oko 900 žena. Svakoj 11. ženi u Hrvatskoj prijeti rak dojke, a u Istarskoj i Primorsko-Goranskoj županiji nažalost svakoj devetoj ženi.

Moglo se čuti i kako - iako najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, sve češći bivaju i slučajevi mlađih oboljelih žena, pa i u 20-im godinama. Najznačajniji rizični čimbenici koji su povezani s nastankom i razvojem raka su genetski čimbenici (rak dojke u obitelji), dob, prva menstruacija prije dvanaeste godine života, zadnja menstruacija nakon pedesete godine, nerađanje ili pak rađanje prvog djeteta nakon tridesete godine.

Postoji i niz razloga koji se odnose na nezdrave stilove života kao što su nezdrava prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, pušenje, konzumacija alkohola i stres. Na vanjske faktore rizika može se utjecati, te uz preventivne preglede značajno smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Kad se tumor otkrije na vrijeme, npr. do veličine od 1 cm, izlječiv je u 98% slučajeva, a ako je veličine oko 3 cm, izlječivost pada na manje od 50%. Zato je kroz predavanje dr. Božca, te kasniju prezentaciju i upute med. sestre Suzane Forlani, stalno naglašavana važnost redovitog mjesečnog samopregleda dojki.

Sudionice predavanja su uz upute med. sestre Forlani na fantomskom trupu učile pravilno pregledavati dojke te razlikovati limfne čvorove od čvorova koji bi mogli upućivati na tumor.

Samopregled dojki bi trebao postati redovna mjesečna navika nakon menstruacije (oko 10. dana ciklusa), ili prvog u mjesecu u menopauzi. Naravno, po uputama kako bi se to pravilno trebalo učiniti.

Treba zaista ozbiljno shvatiti činjenicu da si s tih 10 minuta samopregleda može sačuvati život, a ako to niste do sada redovno radile, pronađite upute, pročitajte ih ili pogledajte video i krenite, poručio je dr. Božac.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.