Vijesti

Održano predavanje o menopauzi

23.05.2018. /// Novigrad Vijesti
U suradnji udruge Zdravi Novigrad i Kluba žena liječenih od karcinoma dojke Gea iz Pule, održano je predavanje dr. med. Margaret Ličinić Modrušan, spec. ginekologije i porodništva, pod nazivom „Menopauza“.

Uoči predavanja pozdrave okupljenima uputila je počasna predsjednica Kluba Gea Ljiljana Vojnić, te predstavila novu predsjednicu Natašu Vitasović.

Dr. Ličinić Modrušan svojim neposrednim načinom potaknula je žene da postavljaju pitanja i provjere svoje stavove ili informacije o menopauzi, kao i o svemu što se preporučuje ili ne preporučuje radi ublažavanja simptoma te specifične faze u životu žena.

Menopauza je razdoblje koje započinje zadnjom menstruacijom u životu žene, znak je definitivne iscrpljenosti jajnika i pada u razini hormona koji reguliraju menstrualni ciklus. Perimenopauza je razdoblje od pojave prvih simptoma približavanja menopauze do godine dana nakon zadnje menstruacije. Većina žena uđe u menopauzu u dobi od 45 do 55 godina, a prijevremena menopauza može biti uzrokovana nizom faktora, kao što je poremećaj rada štitnjače, razne infekcije i slično. Početni simptomi menopauze o kojima je dr. Ličinić Modrušan govorila, a koji traju nekoliko godina su primjerice vazomotorni poremećaji (valunzi ili valovi vrućine), ili pak poremećaji spavanja i poremećaji raspoloženja (depresivno raspoloženje, poteškoće u koncentraciji, zaboravljanje). Postoje individualne razlike među ženama i ne pogađaju sve žene simptomi istim intenzitetom. Kod nekih žena simptomi su toliko jaki da bez terapije ne mogu funkcionirati, na poslu i u privatnom životu.

Znakovi i simptomi postmenopauze su vaginalna suhoća, nelagoda i bolovi kod spolnih odnosa, učestalo i nekontrolirano mokrenje, bolovi u donjem dijelu trbuha, smanjena vlažnost i tonus kože i prekomjerna tjelesna masa (50-60 posto žena).

Dr. Ličinić Modrušan govorila je i o hormonskom nadomjesnom liječenju preparatima koji sadrže estrogen (flasteri, naljepci, tablete, prsten, krema), s napomenom da ukoliko ženi nije odstranjena maternica mora uzimati i progesteron. Također je istaknula da je prije određivanja hormonske nadomjesne terapije potrebno potvrditi nepostojanje kontraindikacija (npr. rak dojke, venska tromboza, bubrežni kamenci itd.). Ženama koje ne mogu primati terapiju za ublažavanje simptoma menopauze preostaju vježbanje, kretanje, uravnotežena prehrana, prestanak pušenja i konzumacije alkohola, što se i inače preporučuje za očuvanje zdravlja. Posebno je istaknuta važnost održavanja stabilne tjelesne mase, vježbanja, opuštanja i dovoljnog spavanja, radi prevencije kardiovaskularnih bolesti. Na upite prisutnih dr. Ličinić Modrušan govorila je o sastavu i korisnosti određenih lijekova i preparata, osvrnuvši se i na neke koji se promoviraju zbog biljnog porijekla, ali njihov sastav šteti zdravlju žena. Nadalje, istaknula je i efikasnost operativnog zahvata vezano uz problem učestalog mokrenja, koji se uspješno obavlja u Općoj bolnici u Puli. Na kraju je predavačica prisutnim ženama preporučila da u tom razdoblju života zaista prihvate kako moraju puno toga promijeniti da bi se spriječilo da smetnje u menopauzi prerastu u ozbiljnije bolesti, te tako ugroze kvalitetu života u razdoblju koje bi zapravo trebalo biti mirnije od prethodnog razdoblja njihova života.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.