Vijesti

Održani 5. Dani gljiva u Novigradu

23.10.2017. /// Novigrad Vijesti
Novigradska podružnica Društva gljivara Bujštine Boletus proteklog je vikenda priredila 5. Dane gljiva u Novigradu. U središtu manifestacije bila je izložba gljiva u prizemlju zgrade novigradske Zajednice Talijana, na kojoj je izloženo čak 160 vrsta gljiva.

U okviru manifestacije dodijeljena su i priznanja u tri kategorije. Najljepšom gljivom proglašena je vrlo rijetka gljiva koja ni nema hrvatski naziv, dok joj je latinski naziv Battarrea phalloides. U šumi Kontija ubrala ju je Davorka Delfar. Za najveću gljivu priznanje je dobila Rosetta Milos, a za najbogatiju košaru, punu raznovrsnih gljiva, Milena Mitrović.

Sve gljive determinirali su ovlašteni determinatori. Na otvorenju petih Dana gljiva svi su posjetitelji mogli degustirati bogato pripremljeni kotlić i gljive na roštilju. Bilo je tu i palačinki s gljivama kao i pljukanci s gljivama. Gljivarski kotlić mogao se kušati i drugog dana manifestacije.

Dane gljiva u Novigradu već petu godinu priređuje ovdašnja podružnica Udruge Boletus, uz potporu novigradske Turističke zajednice.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.