Vijesti

Održani 4. Dani gljiva u Novigradu

24.10.2016. /// Novigrad Vijesti
Proteklog se vikenda u novigradskoj Zajednici Talijana održala četvrta po redu dvodnevna manifestacija „Dani gljiva u Novigradu“, u organizaciji novigradske podružnice društva gljivara Boletus, a pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Novigrada-Cittanova i Grada Novigrada-Cittanova.

Manifestacija je otvorena u subotu navečer, kada je otvorena i dvodnevna izložba gljiva. Izložene su čak 203 vrste jestivih, nejestivih i otrovnih gljiva, koje je ubralo dvadesetak berača u šumama na području gornje Bujštine, u okolici Novigrada, te jednog djela Poreča.
Organizatori su beračima priredili i priznanja u tri kategorije. Najljepšom je gljivom proglašena Ganoderma lucidum (Hrastova sjajnica), koju je pronašla Traude Starić iz podružnice Novigrad. Sandra Klaj iz podružnice Brtonigla ubrala je najveću gljivu Boletus aereus, promjera 16 centimetara, dok je za najbogatiju košaricu sa osamnaest vrsta gljiva nagrađena Milena Mitrović iz novigradske podružnice.

Na manifestaciji su za petnaestogodišnji rad u Boletusu nagrađene članovi novigradske podružnice Rosetta Milos i Srećko Đurđević.

Članovi novigradskog Boletusa pripremili su i tradicionalni gljivarski kotlić te gljive na roštilju, koji su se mogli kušati u subotu navečer i nedjelju poslijepodne, kada je posjetitelje dočekala i glazba uživo.

/Foto: Glas Istre/
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.