Vijesti

Održana jubilarna 10. „Gara dei dolci“

11.11.2015. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
U novigradskoj Zajednici Talijana održano je protekle subote 10. izdanje natjecanja u pripravi kolača i drugih slastica, popularna „Gara dei dolci“. Ukupno je na natjecanje prijavljeno 50 različitih slastica, koje su podijeljene u dvije kategorije: amateri odnosno domaćice i profesionalci odnosno predstavnici ugostiteljskih škola, restorana, slastičarnica i tome slično.

Svaka od dvije kategorije imala je svoju ocjenjivačku komisiju. Domaće kolače ocjenjivali su Ileana Jančić, asistentica generalnog konzula Republike Italije u Rijeci, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada, te Sergio Nesich iz tršćanske Udruge kuhara. Komisiju koja je ocjenjivala profesionalce činili su pak Cristina Fattori, stručnjakinja za dizajn slastica, Tatjana Butul iz podružnice Slow Food-a Slovenija/ Primorska, te Mattea Beletić iz novigradskog restorana „Damir i Ornela“.

U kategoriji amatera prvu nagradu osvojile su „crne fritule“ Nerine Crnić iz Umaga, druga nagrada pripala je „breskvicama“ Grete Visintin iz Oprtlja, a treća ngrada Antoniji Delbello iz Novigrada i njezinom kolaču „Pastiera Napolitana“.

Kod profesionalaca prvo mjesto osvojila je slastičarna Meritani iz talijanskog Monfalconea, sa svojom slasticom „Kava i čokolada“. Drugo mjesto pripalo je umaškoj Vili Soši i njihovoj „Čokoladnoj jeseni“, dok je treće mjesto osvojio restoran Valamarova hotela Tamaris iz Tara, s kolačem od sira i kestenja.

Dodijeljene su i dvije posebne nagrade; najljepšom slasticom proglašen je Tamarisov kolač od sira i kestenja Tamarisu, dok je „kraška gibanica“ gostionice Sardoc proglašena najukusnijim kolačem.

U okviru manifestacije upriličena je i izložba heklanih radova u formi tradicionalnih istarskih kolača autorice Mercedes Baldaš iz Vižinade, a svojim proizvodima od čokolade predstavio se i novigradski proizvođač slastica Gustolato odnosno trvtka Dream Lab, koja proizvodi slastice pod ovim brendom. Okupljene posjetitelje zabavljali su pak članice i članovi vokalne skupine Istravaganti iz Umaga, te Sergio Preden gato i Ricky Bosazzi Quintet.

Ovu već tradicionalnu manifestaciju organizirali su Zajednica Talijana Novigrad i istarska podružnica Slow Fooda.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.