Vijesti

Održana Fešta svetog Pelagija

31.08.2015. /// Novigrad Vijesti / Kultura i zabava
Novigrađani su i ove godine višednevnom feštom svetog Pelagija obilježili Dan grada i mjesnog sveca zaštitnika. Od 27. do 30. kolovoza pripremljen je raznovrstan sportski, kulturni i zabavno-glazbeni program, uz uobičajene protokolarne sadržaje, a sve popraćeno bogatom gastronomskom ponudom na štandovima duž novigradskog Mandrača i Porporele.

Glazbeni dio programa donio je četiri dana zabave na čak četiri pozornice. U petak 28. kolovoza na Velikom trgu je tako nastupio Plesni centar Studio iz Pule koji je priredio „vrući“ ljetni Latino dance party, sutradan je na istoj pozornici koncert za pamćenje održala hrvatska glazbena diva Tereza Kesovija, dok je Vesna Nežić Ružić u pratnji legendarnih Anelida publiku zabavljala u nedjelju navečer.

Na Porporeli je četverodnevni program već u četvrtak otvorio poznati bosanski reper Edo Maajka, koji je novigradskoj publici „dugovao“ nastup s ovogodišnjeg Parkfesta, kada je zbog kiše koncert odgođen. Petak navečer na Porporeli bio je rezerviran za pravu glazbenu feštu, obzirom da je nastupio neumorni The Night Express band, nezaobilazni „sastojak“ svake dobre fešte na Poluotoku. Sutradan, u subotu, novigradskoj publici po prvi puta predstavio se Sugarfree - Zuchero Tribute band, nova koncertna atrakcija, skupina izvrsnih glazbenika koja odnedavno žari i pali pozornicama u okruženju, inspirirana naravno „likom i djelom“ planetarno poznatog talijanskog kantautora Zucchera Foranciarija.

Kao „šećer na kraju“ višednevnog zabavno-glazbenog dijela programa nastupio je Tony Cetinski, koji je nedavno, sredinom kolovoza, velikim koncertom u pulskoj Areni proslavio 25 godina glazbene karijere.

Na maloj pozornici u Prolazu Boška Petrovića, gradskom pasažu kojeg je ovaj legendarni glazbenik, inače čest gost Novigrada, prozvao Jazz cornerom of Istria, a koji je nakon Boškove smrti i službeno dobio njegovo ime, publika je uživala uz zvuke talijanske kancone, jazza, bluesa, rocka…, odnosno uz nastupe The Mystic Rose Ensemblea, Sergija Predena Gata & Ricky Bosazzi Quinteta, te glazbene ekipe okupljene pod nazivom Denis Makin & Friends.

U kasnijim večernjim odnosno noćnim satima na pozornici u „Party zoni“ na Porporeli, na svoje su došli ljubitelji klupske i dance glazbe, obzirom da se od četvrtka do subote ovdje odvijao program uz nastupe DJ-a i zabavu namijenjenu nešto mlađoj populaciji.

Na sam Dan Grada, 28. kolovoza, na pozornici u parku ispred gradskog kina, nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, nastupila je pak Iva Gortan, mlada Pazinka, finalistica TV showa The Voice of Croatia, u pratnji svojeg Launge acoustic trija. Treba dodati kako se sve tri večeri na više lokacija u gradu mogla čuti i domaća glazba za koju se pobrinulo nekoliko „putujućih“ sastava uz harmoniku, klarinet, „bombardinu“, a uz koju su prolaznici i zaplesali.

Fešta svetog Pelagija tradicionalno je donijela i bogat sportski program, u koji su se od petka do nedjelje uključili gotovo svi novigradski sportski klubovi, organizacijom turnira i sportskih susreta, na gotovo svim gradskim sportskim terenima i borilištima, a koji su kroz tri dana okupili gotovo tisuću novigradskih sportaša i njihovih gostiju iz Istre, ostataka Hrvatske, pa i inozemstva.

Uvertira u višednevnu proslavu bili su protokolarni sadržaji u četvrtak 27. kolovoza, kada su u novigradskom Muzeju Lapidarium tradicionalno uručene nagrade i priznanja vlasnicima najuređenijih okućnica u režiji TZG-a, te najboljim gradskim sportašima odnosno odličnim učenicima, u režiji Grada Novigrada-Cittanova. U večernjim satima u crkvi Svetog Pelagija i svetog Maksima upriličen je po treći puta zajednički koncert svih novigradskih zborova i vokalnih skupina pod nazivom „Pjesmom Te pozdravljamo, sveti Pelagije…“.

Na sam Dan Grada i gradskog sveca zaštitnika, 28. kolovoza, u prijepodnevnim satima održana je svečana koncelebrirana Sveta misa i procesija s relikvijama svetog Pelagija, dok se u večernjim satima u novigradskoj kino-dvorani održala svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj su među ostalim uručena gradska priznanja ovogodišnjim laureatima. Samoj sjednici prethodio je nastup limene glazbe iz Svetoga Lovreča, koja je time dodatno naglasila svečarski ton i atmosferu. Uoči sjednice u atriju Gradske knjižnice otvorena je izložba fotografija s motivima Novigrada, iz arhive Grada Novigrada i novigradske turističke zajednice, a čiji su autori doajenka hrvatske fotografije, nažalost nedavno preminula, Marija Braut, te fotograf Filip Peternel. Dodajmo kako se ovom izložbom Novigrad predstavio u svibnju ove godine, prigodom bratimljenja s francuskim gradom La Reole. Iste večeri prodajnu humanitarnu izložbu pod nazivom „Moj grad“ otvorili su i članovi novigradske galerije-ateliera Agata. Radove su na prodaju izložili ispred svoje galerije u ulici Belveder, a sav prihod namijenjen je bujskom Centru za inkluziju i podršku u zajednici.

Ne smijemo zaboraviti kako je na sam Dan Grada i svetog Pelagija nekolicina novigradskih ribara na svojim brodicama tradicionalno upriličila malu prigodnu feštu, uz ponudu ribe, domaćeg vina i glazbu uživo.

Od ostalih sadržaja možemo izdvojiti i tradicionalnu pučku igru „kukanja“ (cucagna), u okviru koje su natjecatelji morali doći do vrha namašćenog višemetarskog drvenog stupa. No za razliku od mnogih sličnih primjera, kada je stup vertikalno usađen u zemlju, ova novigradska „kukanja“ položena je horizontalno, manjim dijelom pričvršćena na jedan od molića, a većim dijelom pak nad morskom površinom, pa natjecatelji koji stojeći „surfaju“ po stupu do njegova kraja, padaju u more, vraćaju se na obalu i ponovo pokušavaju, sve dok netko od njih ne dosegne rub „kukanje“, s njega skine pričvršćeni predmet, najčešće neku maramu ili balon, te tako osvoji nagradu, pravi „vijulin“ pršuta, ali i prestižnu titulu pobjednika koja ga krasi sve do iduće godine. Kukanja se održala u subotu navečer, na gradskoj plaži odnosno Waikiki beachu, a ovogodišnji je pobjednik 15-godišnji Rene' Novacco.

Jedna od ovogodišnjih novina je i Dječja vatrogasna olimpijada „Pompieropoli“, koju su novigradski DVD-ovci organizirali uz pomoć kolega iz talijanskog Pordenonea, a uz sudjelovanje mališana iz dvaju novigradskih vrtića i dviju škola.

Višednevna fešta svoj je vrhunac doživjela u ponoć s nedjelje na ponedjeljak, kada je nebo nad Novigradom obasjao spektakularni vatromet, u kojem su efekti parali nebom, ali i morskom površinom, što i jest jedna od posebnost novigradskih vatrometa.

Organizatori i pokrovitelji Fešte svetog Pelagija bili su Grad Novigrad-Cittanova i novigradska Turistička zajednica.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.