Vijesti

Održana 2. radionica „Odabir, uspostava i održavanje pokrovnih usjeva”

04.10.2017. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
Koncem rujna održana je u Vijećnici Općine Grožnjan radionica pod nazivom „Odabir, uspostava i održavanje pokrovnih usjeva”, druga u ciklusu radionica u sklopu projekta LAG-a „Sjeverna Istra“ u suradnji s Veleučilištem u Rijeci i Poljoprivrednim odjelom u Poreču.

U sklopu radionice sudionicima je predstavljeno kako će odabrati odgovarajuću vrstu pokrovnog usjeva za svoj vinograd, posijati je i održavati prirodni pokrov. Prema rezultatima ankete o potrebama koje svaki sudionik ima u svojem vinogradu, odabrana su četiri glavna razloga zbog čega bi se usvojila primjena pokrovnih usjeva. Nakon definiranja onoga što sudionici ne bi željeli od pokrovnih usjeva u vinogradu, na primjeru je prikazana metoda odabira pokrovnog usjeva kroz pet koraka. Na radionici su predstavljene američke i europske baze podataka o pokrovnim usjevima, kao i jedan europski on-line alat za odabir pokrovnog usjeva prema vlastitim potrebama. U alat se unesu željeni čimbenici kao i oni koji to nisu te softver predloži najbolje vrste za pojedini slučaj.

Predstavljena je i uspostava i način sjetve pokrovnih usjeva kao i održavanje pokrovnog usjeva bilo zasijanog ili prirodnog. Na sljedećoj radionici koja će se održati na terenu, bit će, između ostalog, nastavljena edukacija o održavanju pokrovnih usjeva prema specifičnostima u vinogradima sudionika.

Da podsjetimo, u svibnju 2017. godine LAG-u „Sjeverna Istra“ dodijeljena su sredstva Istarske županije za provedbu projekta putem Javnog natječaja za financiranje projekata/programa udruga u okviru Programa javnih potreba poljoprivrede, šumarstva, lovstva, ribarstva i vodoprivrede Istarske županije za 2017. godinu. Konkretno, riječ je o projektu čiji je glavni cilj upoznavanje vinara i vinogradara LAG područja s metodama pokrovnih usjeva i zatravljivanja međurednog tla u vinogradima.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.