Vijesti

Održana 12. sjednica Gradskog vijeća

10.12.2018. /// Novigrad Vijesti / Gradsko vijeće
U petak 7. prosinca održana je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Novigrada-Cittanova.

Prihvaćena su godišnja izvješća o ostvarivanju plana i programa rada u pedagoškoj godini 2017/2018, te planovi i programi rada u pedagoškoj godini 2018/2019 dviju novigradskih predškolskih ustanova, dječjih vrtića Tičići i Suncokret-Girasole. Izvješća odnosno programe rada vijećnicama i vijećnicima ukratko su predstavili čelni ljudi ovih dviju ustanova – Mirjana Andrilović, ravnateljica Tičića, te Vedran Korelić, v.d. ravnatelja Suncokreta-Girasole.
Pred vijećnicima se u prvom čitanju našao i prijedlog proračuna za 2019. godinu u iznosu od 64,35 milijuna kuna, kojeg je predstavio gradonačelnik Anteo Milos, istaknuvši neke od važnijih projekata i investicija u okviru proračuna. Najveći investicijski zahvat u 2019. godini bit će rekonstrukcija kinodvorane u suvremeni kulturno-društveni centar, za što je u proračunu predviđeno 12 milijuna kuna.

„U 2019. godini konačno krećemo s realizacijom ovog projekta na kojem radimo već dugi niz godina. Pripremili smo projekt koji ide u smjeru suvremenog, multimedijalnog, kulturnog i društvenog prostora, a koji će u budućnosti svim generacijama Novigrađana pružiti mogućnost bavljenja dosadašnjim, ali i nekim novim oblicima kulture i drugih društvenih aktivnosti. Riječ je o zahtjevnom, ali i lijepom i vrijednom projektu revitalizacije javnog prostora za koji su mnoge generacije Novigrađana i sentimentalno vezane. Vjerujem da će već 2020. godine taj novouređeni prostor otvoriti svoja vrata i biti na ponos svima nama koji živimo u ovom gradu“, najavio je gradonačelnik.

Milos je najavio i nekolicinu drugih investicija u društvenu infrastrukturu: „Tijekom 2019. godine sanirat ćemo crkvu Svete Agate na starom gradskom groblju, provest ćemo energetsku obnovu zgrade Gradske knjižnice, te obnovu fasade Dječjeg vrtića Tičići, a uredit ćemo i novi prostor Crvenog križa, u prostoru nekadašnjeg buffeta Roli. Sve te investicije vrijedne su oko 2 milijuna kuna, a nakon njihove realizacije svi oni koji u tim prostorima rade, kao i njihovi korisnici, imat će daleko bolje uvjete za rad.“

„Ovu 2018. godinu u velikoj mjeri iskoristili smo za pripremu brojnih projekata, čija je realizacija već dijelom i počela, ali koja će se najviše vidjeti u 2019. i u godinama koje slijede. To su prije svega projekti u javnoj infrastrukturi. Jedan od njih je i nastavak uređenja državne ceste D75 na dionici od Celege do Stancije Roželo. Tom investicijom ćemo dobiti jednu prije svega sigurnu i kvalitetnu cestu, a uz to i novu infrastrukturu s biciklističkom stazom, te primjereno uređenu vizuru na prilazu našem gradu iz pravca Umaga i Poreča. Nastavit ćemo i s uređenjem ulice Murvi, koja je dosad sanirana kroz dvije faze. Ono što slijedi u 2019., a za što smo dobili i zeleno svijetlo gradskog Odbora za promet, jest izgradnja novog kružnog raskrižja nedaleko boćališta na ulazu u grad, koje vodi prema vrtićima i školama, s ciljem poboljšanja sigurnosti i protočnosti prometa“, istaknuo je gradonačelnik Milos dodajući: “Osim ovih velikih zahvata u prometnu infrastrukturu, bit će tu i niz manjih, no za naše sugrađane u pojedinim naseljima važnih investicija. Kroz 2019. godinu ćemo tako u mnogim naseljima urediti nove ceste i postaviti javnu rasvjetu tamo gdje je još nema, od primjerice cesta u Fakiniji, Stancijeti, Vidalu i Svetom Servolu, preko uređenja pločnika u dijelu naselja Šaini, do potpuno nove pristupne ceste u naselju Stancija Roželo. Projektiramo i novi pločnik kojim želimo povezati naselja Bužiniju i Stancijetu. U suradnji s Hrvatskim vodama sanirat će se i manji most na Antenalu, onaj koji vodi prema makadamskoj cesti uz Mirnu, a asfaltirat će se i dijelovi tog makadamskog puta na prilazu tamošnjim kućama.“

„I u slijedećoj godini zato nastavljamo s uređenjem javnih prostora, počevši od starogradske jezgre, koja je zasigurno jedan od važnijih turističkih aduta Novigrada, preko novih zelenih prostora za sport i rekreaciju, sve do ulaganja u koncept 'zelene plaže' i tematske plaže za kućne ljubimce. U novu 2019. godinu ući ćemo i s obnovljenom gradskom lođom. Nakon provedene sanacije vratit ćemo lođi izvorni arhitektonski oblik i uvjeren sam kako će to vrijedno kulturno-povijesno zdanje i dalje biti atrakcija za naše goste, ali i mjesto susreta i kulturnih događanja. Slijedi i nastavak uređenja parka Irme Benčić, u kojem će se obnoviti dio rasvjete i navodnjavanje, te travnati pokrivač“, istaknuo je gradonačelnik dodajući: „Što se tiče ulaganja u osnovnu turističku infrastrukturu, njih će biti i slijedeće godine. Prije svega želimo i dalje ulagati i unaprijediti kvalitetu i uređenje plaža na širem području grada. Od Rivarele, Pinete, preko Marede, pa sve do Dajle. Kandidirali smo stoga na natječaj Ministarstva turizma projekt „zelene plaže“ na području Dajle vrijedan 900 tisuća kuna. Uredit ćemo i dio plaže na području Marede, te dio javne infastrukture pješačkih staza i parkova unutar tog naselja. Nastavljamo i s uređenjem park šume na području Pinete odnosno Kastanije, koje smo zajedno s Hrvatskim šumama započeli 2018. Taj prostor je godinama bio zapušten, ali vjerujem kako u sebi skriva veliki potencijal da u budućnosti postane jedan prelijepi park i područje za rekreaciju, za boravak u prirodi svih naših sugrađana i gostiju. Novi sadržaj bit će i na području Karpinjana, koje je u našem gradu već pomalo sinonim za rekreaciju, šetnju i sport. Riječ je o novom fitness parku na otvorenom, za koji smo sredstva osigurali iz EU fondova, putem LAG-a Sjeverna Istra.“

„Slijedeća godina bit će rekordna ne samo po iznosu gradskog proračuna od oko 63 milijuna kuna, od čega je oko 25 milijuna namijenjeno za nove kapitalne investicije, nego i po broju projekata koje smo pripremili i koje krećemo realizirati u 2019. godini. Riječ je o čak 50-ak projekata, među kojima su najvećim dijelom oni financirani iz gradskog proračuna, ali i oni koji se neće direktno financirati iz gradskog novca, ali koji traže angažman Grada i gradskih službi“, najavio je Milos.

Osvrćući se na iduću proračunsku godinu gradonačelnik je naglasio: „Za sve nas koji radimo u javnom sektoru bit će veliki izazov mirno prebroditi još jednu godinu, jer su nažalost i u godini koja je pred nama financijski resursi koje nam država daje, smanjeni. I ove godine smo svjedoci nove porezne reforme, ili 'mini porezne reforme', kako ministar Marić redovito svake godine naziva svoje zahvate u porezne prihode jedinica lokalne samouprave. Prema našoj vrlo realnoj kalkulaciji, Grad Novigrad će i ovom poreznom reformom izgubiti oko milijun i pol kuna poreznih prihoda. U zadnjih 10 godina su nam porezne reforme već odnijele oko milijun kuna na godišnjoj razini. To je za sve jedinice lokalne samouprave, pa tako i za nas u Novigradu, veliki izazov. Međutim, vjerujem da ćemo svi zajedno kao i do sada realizirati zacrtane projekte i iznaći sredstva za njihov dovršetak u zadanom roku“, zaključio je Milos.

Najavljeno je kako će se konačni prijedlog proračuna za 2019. godinu pred Gradskim vijećem naći na idućoj sjednici, 18. prosinca, a vijećnici u međuvremenu mogu podnijeti amandmane na predloženi financijski dokument.

Prihvaćena je odluka o davanju koncesije za uslugu prijevoza turističkim vlakićem. Na natječaj je pristigla jedna ponuda, dosadašnjeg koncesionara, Obrta za cestovni prijevoz Nino iz Žminja, koja je i prihvaćena. Koncesija je dana na pet godina, uz naknadu od 116.000 kuna godišnje.

Usvojena je odluka o kupnji dijela nekretnine označene kao k.č.br. 1405 k.o. Novigrad. Naime, na dijelu te nekretnine u vlasništvu Bruna Stančića i Franca Stancicha izgrađeno je groblje. Radi formiranja parcele (namjena groblje) sukladno DPU-u područja Šaini potrebno je od vlasnika otkupiti 694 četvorna metra nekretnine. Budući da je na dijelu predmetne nekretnine već izgrađeno groblje, vlasnicima će se platiti i naknada na ime zakupnine, prema Odluci o visini zakupnine odnosno naknade za korištenje građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada Novigrada-Cittanova, za protekle tri godine, u iznosu od 72.870 kuna. Kupoprodajna cijena je formirana temeljem izvršene procjene prometne vrijednosti nekretnine po ovlaštenom procjenitelju.

Prihvaćena je i nova Odluka o vrijednosti boda za izračun komunalne naknade, slijedom novog Zakona o komunalnom gospodarstvu. Naime, tim je zakonom predviđeno da se vrijednost boda za izračun komunalne naknade određuje na godišnjoj razini, pa je nova Odluka samo tehnički izmijenjena, na način da se dosadašnja vrijednost boda od 0,35 kn/m2 mjesečno množi s 12 mjeseci, čime se dobio novi iznos boda od 4,20 kn/m2 godišnje. Iznosi komunalne naknade na mjesečnoj i godišnjoj razini ostaju nepromijenjeni za sve obveznike.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.