Vijesti

Obnova ulice Zidine kao pilot projekt rekonstrukcije cijele starogradske jezgre

04.03.2019. /// Novigrad Vijesti / Projekti i investicije
U tijeku su radovi na rekonstrukciji fekalnog, vodovodnog i hidrantskog ogranka u ulici Zidine, u dužini od oko 75 metara. Po dovršenju radova na podzemnoj infrastrukturi, parter dosad asfaltirane ulice obložit će se novim kamenim popločenjem.

Naime, kako bi građanima pokazali kako će u budućnosti izgledati planirano uređenje starogradske jezgre, koje će uključiti kompletnu rekonstrukciju podzemne infrastrukture te kameno popločenje središnjeg gradskog trga i pristupnih ulica, krenulo se sa svojevrsnim pilot-projektom, testnim uređenjem ulice Zidine upravo onako kako bi u budućnosti trebali biti opremljeni i uređeni Veliki trg, Velika ulica i ulica Gradskih vrata.

Obzirom da je riječ o specifičnim radovima unutar starogradske povijesne jezgre, svi radovi obavljaju se pod strogim arheološkim nadzorom. Nositelj radova je 6 maj d.o.o. Umag, uz Istarski vodovod, a izvođač je Tripolit d.o.o. iz Umaga. Ukupno je vrijednost svih radova na rekonstrukciji podzemne infrastrukture i popločenju ulice procijenjena na oko 350.000 kuna.

Podsjetimo kako je u planu projekt obnove kompletne kanalizacijske mreže unutar starogradske jezgre. Obnovit će se ukupno preko tri kilometra podzemne infrastrukture, odvojit će se oborinska od fekalne odvodnje, a unaprijedit će se i stupanj pročišćavanja otpadnih voda na najviši mogući, treći stupanj, s membranskom tehnologijom. Ono što je također bitno navesti u okviru ovog projekta, vrijednog oko 113 milijuna kuna, je da će se po njegovu dovršetku krenuti i s uređenjem Velikog trga i ulica koje prema Trgu vode. Želja je naime da se konačno riješi arhitektonsko uređenje tih najvrjednijih gradskih prostora. Početak radova na rekonstrukciji podzemne infrastrukture u ostatku povijesne jezgre planiran je za početak slijedeće godine.

Treba naglasiti kako će obzirom na obim i specifičnosti zahvata, te složenost i zahtjevnost investicije, biti riječ o višegodišnjem projektu, koji će pored značajnih financijskih resursa zahtijevati i razumijevanje i strpljenje, kako bi u konačnici rezultirao značajnim unaprjeđenjem prostora starogradske jezgre, kako u dijelu osuvremenjene infrastrukturne opremljenosti, tako i u pravcu primjerene turističke valorizacije tog atraktivnog gradskog prostora.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.