Vijesti

Obilježena 76. obljetnica stradanja Irme Benčić

01.03.2021. /// Novigrad Vijesti
Polaganjem vijenaca uz spomenik na mjestu stradanja u Bužiniji, te uz bistu Irme Benčić u istoimenom gradskom parku, obilježena je 76. obljetnica stradanja novigradske heroine NOB-a Irme Benčić, njezina oca Antona te partizanskog druga i suborca iz Labina Antuna Ružića.

Vijenac uz spomenik u Bužiniji te uz bistu Irme Benčić, uz minutu šutnje, položila je delegacija Grada Novigrada-Cittanova, Udruge antifašista Bujštine, te Društva Josip Broz Tito Novigrad. Polaganju vijenaca prisustvovali su gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, predsjednik UA Bujštine Edi Andreašić, potpredsjednik Mojmir Stanić te član predsjedništva Josip Medica, potpredsjednica Zajednice društava J. B. Tito Istarske županije i predsjednica novigradskog ogranka Društva Silvana Barić, uz nekolicinu članova i članica UA Bujštine.

Odavanje počasti Irmi i drugim novigradskim žrtvama naci-fašističkog terora ove je godine održano u nešto izmijenjenom, reduciranom izdanju, bez popratnog programa i javnog skupa, obzirom na aktualne epidemiološke prilike.

Okupljenima se tek kratko obratio gradonačelnik Milos, istaknuvši značaj i potrebu obilježavanja ovog događaja, kako bi bio upozorenje današnjim i budućim generacijama da nikada više ne dozvole da se dogodi zlo i nepravda kakvi su se dogodili Irmi, njenom ocu i suborcu Ružiću, kao i svima drugima koji su stradali kao žrtve fašizma.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.