Vijesti

Obilježena 74. obljetnica stradanja Irme Benčić

01.03.2019. /// Novigrad Vijesti
Polaganjem vijenaca uz spomenik na mjestu stradanja u Bužiniji, te uz bistu Irme Benčić u istoimenom gradskom parku, a potom i prigodnim programom u obližnjem prolazu Boška Petrovića, obilježena je 74. obljetnica stradanja novigradske heroine NOB-a Irme Benčić, njezina oca Antona te partizanskog druga i suborca iz Labina Antuna Ružića.

Vijenac uz spomenik u Bužiniji te uz bistu Irme Benčić položilu delegacije predvođene predstavnicima Grada Novigrada-Cittanova, Udruge antifašista Bujštine, te Društva Josip Broz Tito Novigrad.

Odavanju počasti Irmi i drugim novigradskim žrtvama naci-fašističkog terora prisustvovali su pored ostalih gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos, pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk, predsjednik UA Bujštine Edi Andreašić, potpredsjednik UA Bujštine Mojmir Stanić, potpredsjednica Zajednice društava J. B. Tito Istarske županije Silvana Barić, predstavnici Udruženja antifašista i Društava J. B. Tito iz drugih krajeva Istre, Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja slovenske Općine Piran, te drugi Novigrađani, kao i učenici i nastavnici dviju novigradskih osnovnih škola.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili gradonačelnik Milos, potpredsjednik UA Bujštine Stanić te predsjednik UA Bujštine Andreašić.

Podsjetivši ukratko na kronologiju događanja te nesretne noći 1. ožujka 1945. godine u Bužiniji nadomak Novigrada, Stanić je među ostalim poručio kako je ovaj događaj značajan jer pokazuje da su se ljudi ovoga kraja i po cijenu života suprotstavili fašističkom okupatoru u borbi za slobodu. I on je, kao i Andreašić u svome obraćanju, upozorio na opasnost rastućeg povijesnog revizionizma koji amnestira zločinačke režime, poput ustaškog, te relativizira nepobitnu ulogu antifašizma i narodnooslobodilačkog pokreta, kao temelja moderne Hrvatske i moderne Europe.

„Prisjećamo se danas Irme Benčić koja je kao mlada djevojka žrtvovala sebe zbog ljubavi prema drugome i zbog vjere u ispravne ideale. Irma je i danas simbol ljudskih vrijednosti zbog kojih su mnogi ginuli i koje, na žalost, i danas treba braniti pred starim i novim oblicima fašizma u našem društvu. Mladima treba prenositi jasne poruke o istinskim ljudskim vrijednostima za koje su se njihovi stari borili i koje čine temelj naše današnje države i temelj su ispravnih ljudskih uvjerenja“, naglasio je gradonačelnik Milos, dodajući: „Okupili smo se danas ovdje i kako bi poslali jasnu poruku svima koji kroz svoje djelovanje pokušavaju revitalizirati fašističku i nacističku ideologiju. Pogotovo šaljemo poruku prema onima koji političke govornice koriste kao oružje za sijanje zla i mržnje manipuliranjem povijesnih činjenica. Neka ovaj dan sjećanja na Irmu Benčić i na sve žrtve proteklih ratova bude i dan još jednog civilizacijskog iskoraka prema boljem i pravednijem društvu i dan kada ćemo još jednom, svi zajedno, jasno i glasno reći 'Ne!' fašističkoj i nacističkoj ideologiji u našoj kući, u našoj Istri, u našoj Hrvatskoj, u našoj Europi…“

Komemoraciju su kratkim kulturno-umjetničkim programom obogatili učenici OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad, te mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada.

Druženje je zaključeno uz zakusku koju je okupljenima priredio Grad Novigrad-Cittanova.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.