Vijesti

Obilježena 73. obljetnica stradanja Irme Benčić

02.03.2018. /// Novigrad Vijesti
Polaganjem vijenaca uz spomenik na mjestu stradanja u Bužiniji, te uz bistu Irme Benčić u istoimenom gradskom parku, a potom i prigodnim programom u gradskoj kinodvorani, obilježena je 73. obljetnica stradanja novigradske heroine NOB-a Irme Benčić, njezina oca Antona te partizanskog druga i suborca iz Labina Antuna Ružića.

Vijenac uz spomenik u Bužiniji te uz bistu Irme Benčić položili su predstavnici Grada Novigrada-Cittanova, Udruge antifašista Bujštine i njezine novigradske podružnice, te Društva Josip Broz Tito Novigrad.

Odavanju počasti Irmi i drugim novigradskim žrtvama naci-fašističkog terora prisustvovali su pored ostalih zamjenica gradonačelnika Sonja Šikanić, pročelnik Upravnog odjela za poslove ureda gradonačelnika, opće poslove i društvene djelatnosti Alen Luk, predsjednik novigradske podružnice UA Josip Medica, predsjednica Društva J. B. Tito Novigrad Silvana Barić, predstavnici Udruženja antifašista i Društava J. B. Tito iz drugih krajeva Istre, predstavnici UA Grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, Združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja slovenske Općine Piran, te drugi Novigrađani, kao i učenici i nastavnici dviju novigradskih osnovnih škola.

Prigodnim govorima okupljenima su se obratili gosti iz Vukovarsko-srijemske županije i Pirana, zamjenica gradonačelnika Šikanić, te predsjednik novigradske podružnice UA Bujštine Medica.

Podsjetivši ukratko na kronologiju događanja te nesretne noći 1. ožujka 1945. godine u Bužiniji nadomak Novigrada, predsjednik novigradske podružnice UAB-a Bujštine Josip Medica poručio je kako je ovaj događaj značajan jer pokazuje da su se ljudi ovoga kraja i po cijenu života suprotstavili fašističkom okupatoru u borbi za slobodu.

- Braneći antifašizam, mi branimo civilizacijske vrijednosti, u koje spadaju i humanizam i demokracija, a za koje je i Irma Benčić položila svoj život. Zato ne smijemo dozvoliti da se antifašizam i NOB blate, ne smijemo zaboraviti žrtve koje su pale da bismo mi živjeli u slobodi! Ne smijemo dozvoliti izvrtanje povijesnih činjenica, jer povijest se mijenjati ne može, zaključio je Medica

Komemoraciju su kratkim kulturno-umjetničkim programom obogatili učenici OŠ Rivarela i TOŠ Novigrad, mješoviti pjevački zbor Lavanda iz Novigrada.

Druženje je zaključeno uz zakusku koju je okupljenima priredio Grad Novigrad-Cittanova.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.