Vijesti

Obavijest vinogradarima – suzbijanje američkog cvrčka

31.07.2019. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
Iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe podsjećaju vinogradare da redovito pregledavaju žute ljepljive ploče koje su postavili radi praćenja populacije američkog cvrčka- vektora zlatne žutice vinove loze. Ploče treba mijenjati svaka 2-3 tjedna.
Ako se tijekom srpnja na žutim pločama utvrdi prisutnost odraslih oblika američkog cvrčka (Scaphoideus titanus) potrebno je krajem srpnja ili početkom kolovoza obaviti treće tretiranje.

Zbog zaštite pčela potrebno je pokositi cvatući pokrov u vinogradu, te zaštitu obaviti u večernjim satima.

Prema Naredbi o poduzimanju mjera za sprečavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze (NN 48/2018 i 63/2019) potrebno je provoditi sve propisane mjere u cilju sprečavanja njenog daljnjeg širenja.

Sredstva za zaštitu bilja treba koristiti prema navedenoj uputi, a nakon tretiranja popuniti evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

Vinogradare se također upozorava da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB). Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Izjava o pristupačnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.