Vijesti

Obavijest vinogradarima - drugo tretiranje protiv američkog cvrčka

09.07.2018. /// Novigrad Vijesti / Poljoprivreda
Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba upućuje vinogradare s područja Istre da u narednih nekoliko dana provedu drugo tretiranje usmjereno protiv američkog cvrčka (Scaphoides titanus), prijenosnika fitoplazme poznate pod nazivom zlatna žutica vinove loze. Vinogradari koji su već obavili drugo tretiranje to sada ne trebaju učiniti.

Pripravci koji se mogu koristiti u tu svrhu su slijedeći: Sumialfa 5 FL, Actara 25 WG, Nurelle D, Chromorel D, Decis 2,5 EC, Reldan 22 E, Asset te Cythrin Max. Preparate treba koristiti prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja obavezno je popuniti evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja. Radi zaštite pčela tretiranje treba obavljati u vrijeme kada pčele ne lete, u večernjim satima.

Vinogradare se također upozorava da se u zaštiti vinograda smiju koristiti samo registrirana sredstva za zaštitu bilja (SZB). Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.