Vijesti

Novigradu „čista petica“ za transparentnost proračuna!

02.07.2018. /// Novigrad Vijesti
Institut za javne financije (IJF) objavio je 2. srpnja rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna lokalnih jedinica svih 576 hrvatskih lokalnih jedinica. Za potrebe ovog istraživanja proračunska transparentnost mjerila se brojem ključnih proračunskih
dokumenata objavljenih na službenim mrežnim stranicama lokalnih jedinica, a to su u ovom
ciklusu bili godišnje izvršenje proračuna za 2016. godinu, polugodišnje izvršenje proračuna za 2017. godinu, prijedlog proračuna za 2018., izglasani proračun za 2018., te proračunski vodič za građane za 2018. godinu.

Grad Novigrad-Cittanova svrstao se pritom među jedinice lokalne samouprave koje su na vrijeme i u odgovarajućoj formi objavile svih pet traženih dokumenata. Iako se prosječna proračunska transparentnost iz godine u godinu popravlja, navodi se u istraživanju IJF-a, još uvijek su gradovi koji su objavili sve tražene dokumente u manjini. Ukupno ih je naime 42 posto, pa je još uvijek više onih koji taj uvjet nisu zadovoljili.

„Drago nam je što smo, poštujući načelo javnosti proračuna, ovime nastavili s dosadašnjom praksom odgovornog i prema sugrađanima otvorenog upravljanja Gradom. Podsjetit ću kako je Grad Novigrad-Cittanova po pitanju transparentnosti proračuna i općenito rada gradske uprave već godinama pri samom vrhu jedinica lokalne i regionalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj, pa je ovaj novi rezultat istraživanja Instituta za javne financije samo još jedna potvrda našeg pozitivnog doprinosa tom važnom načelu javnog upravljanja.“, komentirao je ovom prigodom gradonačelnik Novigrada Anteo Milos.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svakoj lokalnoj jedinici. Detaljna analiza istraživanja objavljena je u newsletteru Proračunska transparentnost županija, gradova i općina: studeni 2017. – ožujak 2018.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.