Vijesti

Novigradski gradonačelnik sudjelovao u radu Europskog odbora regija na temu integracije migranata i očuvanja temeljnih prava i vrijednosti EU-a

11.04.2019. /// Novigrad Vijesti / Gradonačelnik
Gradonačelnik Grada Novigrada-Cittanova Anteo Milos prisustvovao je 10. i 11. travnja, uz čelne ljude drugih europskih gradova i regija, plenarnom zasjedanju Europskog odbora regija (OR), na kojem su središnje teme bile integracija migranata i poštovanje temeljnih prava i vrijednosti Europske unije u svim državama članicama EU-a.

Dimitris Avramopoulos, povjerenik EU-a za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, predstavio je tom prigodom novu inicijativu OR-a "Gradovi i regije za integraciju", dok su Koen Lenaerts, predsjednik Suda Europske unije i Frans Timmermans, prvi potpredsjednik Europske komisije, ukazali na izazove koji ugrožavaju temeljna prava i vrijednosti EU-a.

Nakon što je od 2015. godine iznio cijeli niz preporuka o svim aspektima Europskog migracijskog programa, Europski odbor regija sada želi posvetiti veću pozornost integraciji – aspektu migracija u kojem ključnu ulogu imaju lokalne i regionalne vlasti – i osigurati platformu u okviru koje regije, gradovi i manje zajednice mogu razmjenjivati svoja iskustva i pozitivne priče.

Glavni govornik na pokretanju inicijative bio je povjerenik Avramopoulos, a pridružile su mu se i Valeria Mancinelli, gradonačelnica talijanskog grada Ancone i dobitnica Svjetske nagrade za gradonačelnike za 2018. godinu, te Annika Tännström, čelnica švedske regije Västra Götaland.

Predsjednik Suda Europske unije Koen Lenaerts i prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans istaknuli su neke od glavnih problema i pitanja s kojima se Europska unija suočava u pogledu poštovanja temeljnih prava i vrijednosti EU-a, te izdvojili ona pitanja povezana s temeljnim pravima koja su od posebnog značaja za lokalne i regionalne čelnike. Na ovu su temu govorili i direktor Agencije Europske unije za temeljna prava Michael O'Flaherty, te Domenica Ghidei Biidu, predstavnica vodeće europske organizacije za ljudska prava i potpredsjednica Europske komisije protiv rasizma i nesnošljivosti pri Vijeću Europe.
 

 
 

Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | RSS

Copyright © 2011 Grad Novigrad | La Citta' di Cittanova.